Mekani kolač sa šumskim voćem

Ovaj mekani kolač sa šumskim vožem osvojiće vas na prvi zalogaj.
Mekani kolač sa šumskim voćem Foto: Printscreen/Youtube/Easy Quick Recipes

Sastojci:

Za testo:

  • 150 g šećera
  • 290 g brašna 
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 240 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 90 g otopljenog putera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Dodatno:

  • 1 šolja smrznutog šumskog voća
  • Topli džem ili žele (od kajsije, ribizle ili po želji)

Priprema:

Kada poželite da napravite nešto jednostavno, a opet posebno – ovaj mekani kolač sa šumskim voćem biće pravo rešenje. Ne traži mnogo sastojaka, ni posebne veštine, a rezultat je kolač koji miriše na domaću kuhinju i mami osmeh čim se izvuče iz rerne. Odlično se slaže uz kaficu, a još bolje uz šolju mleka ili čaja. Ako volite jednostavne, a raskošne kolače – ovaj recept će vam se odomaćiti.

Savet:

Ako koristite zamrznuto voće, nemojte ga prethodno odmrzavati – tako će kolač ostati mek i bez viška tečnosti.

U velikoj činiji pomešajte šećer, brašno i prašak za pecivo. U posebnoj posudi umutite mleko, jaja, otopljeni puter i vanilu. Spojite suve i mokre sastojke i mešajte dok se ne dobije glatka smesa. Sipajte smesu u podmazan ili papirom obložen pleh (20 × 20 cm). Ravnomerno rasporedite smrznuto voće po vrhu.

Po želji, pre ili posle pečenja, premažite kolač tankim slojem toplog džema. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C oko 30–35 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suva. Ostavite da se ohladi pre sečenja.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Recept za jednostavni kolač sa borovnicama i limunom Izvor: Instagram/lovevivvv