Recept za Dubai čizkejk

Isprobajte recept za popularan Dubai čizkejk sa pistaćima.
Recept za Dubai čizkejk Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za podlogu:

  • 160 g mlečne čokolade
  • 300 g kadaifa (tanko rezanih traka testa, može se naći zamrznut u prodavnicama orijentalne hrane)
  • 2–3 kašike putera
  • 200 g paste od pistaća
  • 2 kašike mlevenih pistaća
  • 2 kašike tahinija (pasta od susama)

Za krem:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 160 g bele čokolade
  • 1 kašika paste od pistaća
  • ½ šolje prah šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 600 g krem sira

Za čokoladnu glazuru:

  • 200 g mlečne čokolade
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema:

Dubaičizkejk je raskošan desert koji mami na prvi zalogaj – topi se u ustima, a pritom izgleda kao iz orijentalne poslastičarnice. Spoj karamelizovanog kadaifa, kreme sa pastom od pistaća i čokoladne glazure stvara harmoniju ukusa kojoj je teško odoleti. Ovaj kolač je idealan za svečane prilike, ali i za trenutke kada želite da sebi priuštite nešto posebno.

Savet:

Ako ne možete da pronađete kadaifi, možete ga zameniti prženim kukuruznim pahuljicama pomešanim sa pastom od pistaća – dobićete zanimljivu i hrskavu varijantu. 

Otopite mlečnu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj na kratkim intervalima. Kalup za čizkejk obložite papirom za pečenje. Sipajte istopljenu čokoladu u kalup i ravnomerno je razmažite u tankom sloju. Stavite u frižider da se potpuno stegne.

Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag. Otopite belu čokoladu i ostavite je da se malo prohladi. U šlag dodajte belu čokoladu, pastu od pistaća, vanilu, prah šećer i krem sir. Dobro mutite dok ne dobijete glatku i kremastu masu. Rasporedite krem ravnomerno preko podloge i poravnajte. Lagano pritisnite kašikom da nema vazdušnih džepova.

Kadaif iseckajte na manje komade makazama ili rukama. Pržite u tiganju na puteru dok ne porumene i postanu hrskavi. Sklonite sa vatre, dodajte pastu od pistaća, tahini i mlevene pistaće, pa dobro promešajte da se sve sjedini. Izvadite kalup iz frižidera i preko fila ravnomerno rasporedite kadaifi smesu, pritisnite kašikom ili dnom čaše da podloga bude čvrsta i kompaktna. Vratite u frižider.

Zagrejte pavlaku do ključanja, ali nemojte da provri. Dodajte sitno seckanu mlečnu čokoladu, ostavite da stoji minut-dva, pa mešajte dok ne dobijete sjajni ganache. Ostavite da se malo prohladi, pa prelijte preko kadaifa. Lagano protresite kalup da se glazura ravnomerno rasporedi.

Prekrijte tortu folijom ili poklopcem i ostavite u frižider preko noći da se lepo stegne i ukusi povežu.

Bonus video