Recept za rolat sa borovnicama iz japanske kuhinje

Ovaj rolat sa borovnicama potiče iz japanske kuhinje jer se pravi od moči testa, karakterističnog elastičnog testa od lepljivog pirinčanog brašna.
Rolat sa borovnicama Foto: Printscreen/Youtube/Köstliche Milchrezepte

Sastojci:

Za moči testo:

  • 320 g pirinčanog brašna 
  • 100 g šećera
  • 80 ml vode
  • 40 ml biljnog ulja
  • Prstohvat soli
  • (Opcionalno: nekoliko kapi prehrambene boje po želji)

Za fil:

  • 350 g krem sira 
  • 200 g putera (omekšalog)
  • 50 g šećera u prahu
  • 360 ml mleka

Za borovnice:

  • 200 g borovnica (sveže ili zamrznute)
  • 10 g kukuruznog skroba
  • 50 ml vode
  • Po želji malo šećera

Priprema:

Nežan, kremast i pun voćne svežine – ovaj rolat je pravo osveženje za tople dane. Spoj slatkog pirinčanog testa (moči testo), laganog fila i borovnica daje desert koji izgleda posebno, a lako se pravi kod kuće. Idealan je za posluženje uz popodnevnu kafu ili kao lagani završetak letnjeg ručka.

Savet:

Testo je lepljivo, zato koristite dosta gustina ili šećera u prahu prilikom razvijanja i motanja.

U posudu pomešajte pirinčano brašno, šećer i so. Dodajte vodu, ulje i prehrambenu boju, pa dobro izmešajte da nema grudvica. Smesu prespite u posudu pogodnu za kuvanje na pari. Kuvajte na pari 20-25 minuta, povremeno promešajte. Testo će postati providno i lepljivo. Prebacite na radnu površinu posutu gustinom ili šećerom u prahu da se ne lepi i razvucite u oblik pravougaonika.

Za fil, umutiti puter sa krem sirom, dodati šećer u prahu i mleko, mutiti dok fil ne postane gladak i kremast.

Za borovnice, u šerpici pomešajte kukuruzni skrob sa vodom, pa dodajte borovnice i malo šećera. Kuvajte na tihoj vatri dok se ne zgusne, pa ohladi.

Na razvijeno moči testo nanesi fil ravnomerno, zatim preko premažite sloj gustih borovnica. Pažljivo urolajte testo u rolat, pomažući se papirom za pečenje ili čistom krpom. Stavite rolat u frižider na nekoliko sati da se stegne pre sečenja.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Recept za tiramisu sa džemom od borovnica Izvor: Instagram/healthykitchenfoodnetwork