Sastojci:
Za koru:
- 5 belanaca
- 200 g kristal šećera
- 200 g mlevenih oraha
- 1 kašika brašna
Za fil:
- 5 žumanaca
- 5 kašika šećera
- 125 g putera
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema:
Padobranci su pravi predstavnici starinskih sitnih kolača koji su se nekada redovno služili za slavu, praznike i svadbe. Spajaju jednostavnost sastojaka sa bogatim domaćim ukusom. Lagano prhki, a iznutra nežni i puni fila – ovi kolači uvek bude nostalgiju.
Belanca umutite u čvrst sneg, pa dodajte šećer postepeno uz neprekidno mućenje dok se ne dobije sjajna i čvrsta masa. Ručno umešajte orahe i kašiku brašna, lagano da masa ne splasne.
Kašičicom vadite male kružiće na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite razmak jer malo narastu.
Sušite u prethodno zagrejanoj rerni na 120–130°C oko 45 minuta, dok ne očvrsnu spolja, a ostanu svetli. Ohladite ih potpuno pre filovanja.
Na pari kuvajte žumanca sa šećerom i vanilin šećerom uz stalno mešanje dok se ne zgusnu (oko 10 minuta). Ohladite krem, pa umutite sa penasto umućenim puterom. Filujte padobrance tako što spajate po dve korice filom između.
Bonus video