Krckava galeta sa jabukama koju mogu da naprave i totalni početnici u kuhinji

Ukusna i krckava galeta sa jabukama je idealan desert za sve koji nisu vešti u pečenju kolača, oduševiće vas!
Foto: YouTube/PreppyKitchen

Sastojci za galetu sa jabukama:

  • Za testo:
  • 180 grama pšeničnog brašna
  • 2 kašike kristal šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 120 grama maslaca, hladnog da bi se lakše sekao na kockice
  • 4 kašike ledene vode
  • Za fil:
  • 3 velike jabuke
  • 1 kašika limunovog soka
  • 50 grama kristal šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • Pre pečenja:
  • 2 kašike istopljenog maslaca
  • 1 umućeno jaje
  • Kristal šećer za posipanje

Kako se pravi galeta sa jabukama?

Pomešajte brašno, šećer i so u procesoru za hranu, dosdajte maslac isečen na kockice i funkcijom "puls" izmešajte dok ne dobijete grudvasto testo. Ne brinite, baš tako treba da izgleda u ovoj fazi recepta za galetu sa jabukama.

Polako dodajte ledenu vodu, kašičicom, i nastavite mešanje. Sada ćete dobiti kompaktnije testo za galetu sa jabukama. Izručite ga na pobrašnjenu površinu i malo ga umesite, tek toliko da dobijete kuglu. Umotajte je u providnu foliju i stavite u družifer na najmanje dva sata.

Dok čekate da se testo ohladi, operite jabuke, oljuštite ih i izvadite im semenke. Isecite ih na deblje kriške i u dubokoj činiji ih pomešajte sa limunovim sokom. Potom jabuke pospite šećerom i cimetom i dobro promešajte, da ih lepo prekriju.

Kada se testo za galetu sa jabukama ohladilo, uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni. Izvadite testo iz frižidera i razvaljajte oklagijom na debljinu od pola centimetra. Na pleh postavite papir za pečenje i prebacite testo na njega. Nafilujte jabukama, i ostavite oko fila oko 7-8 centimetara praznog testa.

Foto: YouTube/PreppyKitchen

Jabuke prelijte istopljenim maslacem, i presavijte testo ka jabukama. Slobodno budite opušteni u ovom koraku, galeta sa jabukama ne mora da izgleda savršeno.

Ivice testa premažite umućenim jajetom, pospite šećerom i pleh prebacite u zagrejanu rernu. Pecite oko 45 minuta, ili dok ivice testa ne dobiju zlatnosmeđu boju, a fil mehuriće od krčanja. Neka se galeta hladi najmanje 20 minuta pre serviranja. Poslužite je sa kuglom sladoleda od vanile.

U čemu je razlika između galete i pite? Galete su savršene za sve koji vole lepe kolače, koji ne moraju da budu apsolutno perfektnog oblika. Čak i ako prvi put pečete kolač, galete su dobar izbor jer su vrlo male šanse da pogrešite u bilo čemu. Galete imaju samo donju koru, dok se ivice savijaju kako bi kolač dobio rustični izgled. Peku se na papiru za pečenje, a ne posebnoj posudi za pitu. Pite u ovom smislu zahtevaju više preciznosti, posvećenosti i truda zbog čega su galete mnogo lakše za pravljenje.

Pročitajte i kako se pravi brzi kolač sa jabukama!

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Pita sa jabukama Izvor: Instagram/ butternutbakery

(Izvor:StvarUkusa)