Letnji kolač od lisnatog testa sa kajsijama i kremastim filom

Kolač sa kajsijama od lisnatog testa je ukusan i lagan desert koji se brzo priprema, a oduševiće vas kombinacijom fila i svežeg voća.
Kolač sa kajsijama od lisnatog testa Foto: Printscreen/Youtube/Süße Blog

Sastojci:

Krem:

  • 400 ml slatke pavlake 
  • 200 g kondenzovanog mleka (hlađeno)
  • ekstrakt vanile po ukusu

Testo i fil:

  • 400 g lisnatog testa
  • 1 komad putera (za premazivanje)
  • 400 g mekanog sira
  • 100 g šećera
  • 2 jajeta
  • 1 kašika griza
  • ekstrakt vanile po ukusu

Voćni sloj:

  • 500 g kajsija (oprane i presečene na pola)

Masa za posipanje:

  • 60 g zamrznutog putera
  • 120 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 50 g šećera

Priprema:

Ako volite kolače koji spajaju hrskavo lisnato testo i sočan voćni fil, ovaj kolač sa kajsijama će vas oduševiti. Kombinacija kremastog fila od kondenzovanog mleka, sira i šlaga sa svežim, aromatičnim kajsijama stvara savršen balans ukusa i tekstura. Idealno za letnje uživanje, a jednostavan za pripremu čak i ako nemate mnogo vremena.

Savet:

Za još aromatičniji kolač, dodajte u fil malo rendane limunove kore ili malo ruma. Takođe, ako volite hrskaviju koricu, pre pečenja premažite testo umućenim jajetom.

U činiji umutite hladnu slatku pavlaku dok ne postane čvrsta. Dodajte kondenzovano mleko i ekstrakt vanile, pa sve lagano sjedinite. Ostavite kremu sa strane. U drugoj činiji umutite mekani sir sa šećerom, jajima, grizom i vanilom dok ne dobijete glatku smesu.

U posudi pomešajte zamrznuti puter, brašno, prašak za pecivo i šećer. Mešajte prstima dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Stavite u frižider.

Lisnato testo razvucite i premažite rastopljenim puterom. Stavite u podmazan pleh ili na papir za pečenje. Preko testa rasporedite fil od sira, zatim nanesite sloj kreme od pavlake i kondenzovanog mleka. Na vrh poređajte kajsije presečene na pola. Posipajte pripremljenom mrvičastom masom.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta, dok površina ne porumeni i kajsije ne omekšaju. Ostavite kolač da se prohladi pre sečenja. Poslužite ga samostalno ili uz kuglu sladoleda.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Recept za najjednostavniji kolač sa kajsijama Izvor: instagram/thedailysaby