Svekrvino oko po starinskom receptu: Izuzetno dekorativni sitni kolači neobičnog imena

Isprobajte starinski recept za izuzetno dekorativne sitne kolače neobičnog imena - svekrvino oko.
Foto: Profimedia/Shutterstock

Sitni kolači poznati kao svekrvino oko deo su najlepših božićnih tradicija, a ime im već na prvi pogled budi radoznalost. 

Njihova čokoladna baza, bogata orasima i keksom, savršeno se kombinuje sa sočnim suvim smokvama i celim jezgrama oraha, stvarajući harmoniju ukusa i tekstura.

Ono što je dodatni bonus je to što kolači mogu biti i posni, što ih čini idealnim za prazničnu trpezu, ali i kao jednostavan desert koji možete spremiti bilo kada.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: sitni kolači

Porcije/Količina: 30–35 kolačića (zavisno od sečenja)

Vreme pripreme: 20 minuta + vreme za potapanje smokava

Vreme kuvanja/pečenja/hlađenja: 5–6 sati (hlađenje i stezanje)

Ukupno vreme pripreme: oko 6–7 sati

Težina: lako

Sastojci:

  • 200 ml vode
  • 200 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 50 g čokolade
  • 150 g mlevenih oraha
  • 250 g mlevenog keksa
  • 100-150 g mlevenog keksa za valjanje
  • 30 suvih smokvi
  • 30 celih jezgra oraha

Priprema:

1. korak: Priprema baze

U šerpicu sipajte vodu, dodajte iseckan maslac i šećer. Kuvajte na laganoj vatri dok ne provri. Kada provri, sklonite sa ringle i umešajte mlevene orahe i keks.

 2. korak: Deljenje smese

Smesu podelite na dva dela pa u jednu dodajte i umesite istopljenu čokoladu. Po potrebi dodajte još malo mlevenog keksa da bude čvršća. Obe smese stavite u frižider da se dobro ohlade.

3. korak: Priprema smokava

Suve smokve potopite u toplu vodu i ostavite da omekšaju oko 15-20 minuta. Odsecite im peteljke i u svaku polako ugurajte po jedno celo jezgro oraha.

Savet za posnu verziju:

Ako želite da napravite posnu verziju ovih kolača, umesto mrsnih sastojaka koristite posni margarin, posnu čokoladu i posni keks.

4. korak: Oblikovanje kuglica

Rukama odsecite deo ohlađene čokoladne smese i nanesite je preko smokve. Oblikujte kuglu, pa je obložite svetlom smesom i uvaljajte u mleveni keks, tako da bude potpuno prekrivena. Postupak ponovite sa svim smokvama.

4. korak: Hlađenje i sečenje

Kolače ostavite preko noći da se lepo ohlade i stegnu. Sutradan, pomoću oštrog noža, presecite kugle na četvrtine.

Ukoliko vam treba još ideja za kolače, bacite pogled na naše najlepše posne vanilice sa makom za slavu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.