Miris starinskih belih štanglica sa orasima lako budi uspomene na vremena kada su se kolači pravili polako, s posebnom pažnjom i mnogo ljubavi.
Poznate i kao Sofijine ili beogradske štanglice, ovi slatki zalogaji sastoje se od tanke, bogate korica puna oraha, preko koje se nežno prostire sloj bele puslice. Raskošne su i izrazito slatke, ali im je upravo spoj prhke puslice i sočne orašaste osnove ono što ih čini potpuno neodoljivim.
Pripremljene za predstojeće praznike, bez greške bude nostalgiju kod svih koji ih probaju, pa se ruka gotovo sama vraća po još jednu. Uz šolju tople, gorke kafe, bele štanglice postaju pravi mali praznik ukusa.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: sitni kolači
Porcije/količina: oko 40 štanglica
Vreme pripreme: 30 minuta
Vreme pečenja/sušenja i hlađenja: oko 2 sata
Ukupno vreme pripreme: oko 2 sata i 30 minuta
Težina: zahtevno
Sastojci:
Za osnovu:
- 250 g sitno mlevenih oraha
- 250 g prah šećera
- 1 celo jaje
- 1 žumance
Za belu puslicu:
- 1 belance
- 150 g prah šećera
- pola kašičice limunovog soka
- prstohvat soli
Priprema:
1. korak: Mešenje smese od oraha
U većoj činiji sjedinite mlevene orahe, prah šećer, celo jaje i žumance. Rukama umesite kompaktnu smesu.
2. korak: Deljenje smese
Radnu površinu blago pospite sa malo brašna, pa prebacite smesu i podelite je na tri jednaka dela.
3. korak: Oblikovanje smese
Svaki deo oblikujte u valjak, zatim ga rukama spljoštite i oklagijom razvucite u pravougaonu ploču. Debljina treba da bude otprilike jedan prst, a širina oko tri prsta.
4. korak: Mućenje belanaca
Belance umutite sa prstohvatom soli dok ne zapeni, potom postepeno dodajte prah šećer. Na sipajte limunov sok i mutite dok ne dobijete čvrst, sjajan sneg.
5. korak: Premazivanje puslice
Dobijenom puslicom ravnomerno premažite sve tri ploče od oraha. Oštrim nožem secite na štanglice širine oko 1 cm. Nož povremeno obrišite mokrim ubrusom kako bi rezovi ostali čisti.
6. korak: Ređanje štanglica
Štanglice pažljivo poređajte u pleh obložen papirom za pečenje.
7. korak: Sušenje
Sušite u rerni zagrejanoj na 100-120 stepeni oko 1 sat (zavisi od jačine rerne), zatim smanjite temperaturu na 75 stepeni i nastavite da ih sušite još 30 minuta. Puslica treba da ostane bela.
8. korak: Hlađenje
Po vađenju iz rerne, ostaviti štanglice da se potpuno ohlade, a zatim ih poslužiti ili odložiti u kutiju. Na hladnom mestu mogu stajati veoma dugo i zadržati svoju punoću ukusa.
Ukoliko ste ljubitelj starih poslastica, bacite pogled na naš recept za srneća leđa, čokoladni kolač koji će biti kruna vaše svečane trpeze za Božić.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.