Ukoliko ste ljubitelji klasičnog banana hleba i ovaj recept će vam se dopasti jer nema uključivanja rerne. Pravi se lako i sigurno ćete biti oduševljeni rezultatom. A još jedna stvar koja će vam se dopasti je ta što ne sadrži šećer.

Sastojci:

  • 150 g brašna
  • prstohvat soli
  • malo cimeta
  • 2 zrele banane 
  • 1 jaje
  • 100 ml mleka
  • 3 g suvog kvasca
  • 30 ml neslanog putera
  • 80 g brusnica
  • maslinovo ulje

Priprema:

Pomešajte brašno, so i cimet. Banane oljuštite, isecite na kolutove i stavite u posudu. Dodajte jaje i mleko pa štapnim mikserom ( ili u blenderu ) napravite kompaktnu smesu. Zatim dodajte istopljen puter i kvasac pa promešajte. Sjedinite mokre i suve sastojke. Pokrijte i ostavite da odmara da se smesa udvostruči. Za to vreme isecite brusnice na manje komade pa ih umešajte u testo.

Podmažite tiganj maslinovim uljem pa sipajte testo. Poravnajte pa poklopite i ostavite tako 10 minuta pre nego što uključite ringlu. Zatim zagrejte ringlu i pržite 15-20 minuta. Okrenite uz pomoć daske za sečenje ili tanjira pa pecite i sa druge strane 5-10 minuta.

Koristite čačkalicu da proverite da li je banana kolač gotov ili ne. Ako čačkalica izađe čista, kolač je pečen.

Izvor: Stvar ukusa