DOMAĆINSKA ŠTRUDLA SA ORASIMA: Mekana i mirisna poslastica - uz ovaj recept postaćete stručnjak za dizano testo

Starinska poslastica koju morate da probate.

Shutterstock

Savladajte pravljenje testa i napravite ovu ukusnu domaću štrudlu sa orasima. Bogata je filom, a uz šolju mleka biće odlična večera. Pratite instrukcije u receptu i napravite najlepšu poslasticu.

Sastojci:

Za testo:

  • pola kocke kvasca
  • 300 ml toplog mleka
  • 100 g šećera
  • 600 g glatkog brašna
  • 100 g svinjske masti
  • 1 jaje

Fil od oraha:

  • 200 g mlevenih oraha
  • 100 ml vrućeg mleka
  • 50 g šećera
  • 1 kašičica ruma

Priprema:

U mlako mleko izmrvite kvasac i dodajte šećer. Ostavite 10 minuta da se zapeni. Dodajte ga u brašno pomešano s ostalim sastojcima i zamesite testo. Podelite testo na  4 loptice pa ih pokrijte čistom kuhinjskom krpom da se diže dok pravite fil.

Za fil pomešajte navedene sastojke.

Svaku lopticu testa razvaljajte u pravougaoni oblik pola centimetra debljine. Premažite filom, pa testo zarolajte u oblik štrudle. Stavite gotove štrudle na pleh obložen pek papirom. Napravite malo razmak između jer će porasti tokom pečenja. Pokrijte ih krpom i ostavite da se dižu oko sat vremena pre pečenja. Peku se u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta.

Izvor: Stvar ukusa