Pita uvijača sa višnjama od domaćih kora

Pita od domaćih kora je još ukusnija od pite sa kupovnim korama.

Printscreen/Youtube/Ellen's Kitchen

Sastojci:

Za punjenje:

  • 500 g višanja bez koštica
  • 100 g šećera
  • 2 kašičice kukuruznog skroba

Za testo:

  • 500 g brašna
  • prstohvat soli
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2 jajeta
  • 200 g maslaca
  • 100 g pavlake

Kako se pravi pita:

Uglavnom sve domaćice prave pite od gotovih kupovnih kora, ali zašto ne biste probali da napravite od domaćih. Pita će biti još lepša i ukusnija.

U tiganj stavite višnje, šećer i kukuruzni skrob pa zagrevajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne voćni fil. Ostavite da se ohladi dok mesite kore.

Za testo najpre pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, šećer u prahu i dodajte kockice maslaca pa rukama umesite. Zatim napravite malo udubljenje u sredini testa i dodajte pavlaku i umućena jaja. Umesite testo. Pokrijte činiju prozirnom folijom i stavite u frižider na pola sata. Nakon toga testo razvucite oklagijom na pobrašnjenoj površini u oblik pravougaonika. Nožem secite trakice uzdužno i na sredinu svake trake (duž cele trake) stavite višnje. Preklopite oba kraja trake kako višnje ne bi ispale i pričvrstite krajeve.

Na pleh obložen papirom za pečenje ređajte pitu u oblik puža. Izbockajte čačkalicom i pecite na 180°C 40 minuta.