Pita se pravi od kora, kupovnih ili domaćih, kao i raznih nadeva, a može da bude slana ili slatka. Prva saznanja o pitama datiraju još iz vremena drevnog Egipta i antičke Grčke, a kasnije su ih Rimljani doneli u Evorpu. Svaka zemlja je prilagođavala recept svojim običajima i hrani, pa zato danas postoji puno različitih načina za njenu pripremu. Na internetu možete da pronađete recept za pitu po vašoj želji, ali u njima ne piše uvek na kojoj se temepraturi peku. Kao i svako jelo i određene vrste pita se peku na različitoj temperaturi, a i vreme se razlikuje u zavisnosti da li koristite kore ili testo.
Ono što je najbitnije je to da se sve pite, kao i različita peciva, peku u zagrejanoj rerni. Takođe, ako vidite da pita tokom pečenja može da zagori, pokrijte je vlažnim pek papirom ili alu folojim, kako bi se i unutrašnost ispekla. Ako pečete pecivo, izaberite višu temperaturu oko 200-250°C, ali i ovo zavisi od vrste peciva. Ona se brže suše na manjim temepraturama i gube na ukusu. Na 240°C se peče pita koja u sebi sadrži kvasac i to oko 45 minuta, a za onu sa gotovim korama vam je potrebno 30 minuta na temperaturi od 220°C. Ako pravite pitu sa lisnatim testom pecite je na 220°C oko 30-45 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus