Bez svake sumnje, slanina je neizostavna namirnica na svakoj srpskoj trpezi. Čini se da nema ništa lakše od njenog prženja kao najbrže pripreme, ali i najiskusnijim domaćicama potkradaju se greške koje neizostavno utiču na kvalitet ukusa. Albert Nuvin, kuvar i instruktor kulinarstva i Ešli Lonsdejl, autorka recepata i kulinarka u Butcherbox-u, izdvojili su šest najčešćih. Skoro da niko ne razmišlja o ovim pogrešnim koracima tokom pripreme.
1. Zagrevanje tiganja
Iako mnogi recepti uključuju prethodno zagrevanje tiganja, sa prženjem slanine to bi trebalo da izbegavate. Albert savetuje da prženje započnete sa nezagrejanim tiganjem kako bi masnoća u slanini mogla ravnomerno da se otpusti. Primetićete da će tekstura biti znatno hrskavija i ujednačenija jer svaki deo slanine koji dodiruje tiganj dobiće istu količinu toplote, smatra Nuvin.
2. Ostavite slaninu da odstoji na sobnoj temperaturi
Kada dođemo kući gladni ili kada nemamo toliko vremena, obično počinjemo sa prženjem čim izvadimo slaninu iz frižidera. Ali, Nuvin smatra da bi trebalo prvo da je ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi. Razlog vidi u tome što ćete termičku obradu započeti na nešto toplijoj temperaturi mesa što omogućava da se meso i mast ravnomerno isprže.
3. Korišćenje tiganja sa tankim dnom
Verovatno nikada niste obratili pažnju na debljinu dna tiganja koji koristite tokom prženja. Međutim, iskusni kuvari savetuju da izbegavate one sa tankim dnom. Tanak tiganj povećava rizik od neravnomernog zagrevanja što dalje dovodi do toga da „se pojedini delovi slanine prže brže od drugih", kaže Lonsdejl.
4. Izbegavajte prženje na visokim temperaturama
Pribegavanje prženju na poprilično visokim temperaturama nije dobra ideja, iako mnogi misle da će je tako učiniti hrskavijom. Štaviše, kada je temperatura kuvanja previsoka, „meso slanine može lako da se zaprži i mast može da izgori, što će pokvariti ukus ove namirnice“, objašnjava Ešli Lonsdejl.
5. Previše slanine u tiganju
Da bismo brže spremili obrok, skloni smo da što više hrane ubacimo u tiganj. „Slanini je potreban prostor za kuvanje i hrskavost“, smatra Lonsdejl. „Pretrpavanje tiganja sa listovima slanine može dovesti do toga da se slepe umesto da budu hrskave.“
6. Termička obrada u rerni
Mnogi profesionalci preferiraju pečenje slanine umesto prženja. Rerna će izložiti slaninu toploti sa svih strana, obezbeđujući da se peče ravnomernije. Ako ste se odlučili za ovu metodu, najbolje bi bilo da to uradite na sledeći način:
- Pleh obložite pek papirom, pa dodajte slaninu.
- Pecite na 200°C 15-18 minuta. Nije potrebno prethodno zagrevanje rerne. U tom vremenskom rasponu, okrenite listove slanine kako bi se ravnomerno ispekli.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar Ukusa
Pita sa zeljem za post na vodi
Štanglice od čokolade i kikirikija
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak