Slatke lepinjice sa pavlakom

Slatke lepinjice sa pavlakom ćete uvek praviti, bolje su nego bilo koji kolač. Obavezno ih servirajte uz neki džem ili voćni sos.

Slatke lepinjice sa pavlakom
Slatke lepinjice sa pavlakom Foto: prt scr / instagram / canva / daniya_alt

Sastojci:

  • 250 ml mleka
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 7 g kvasca
  • 460 g brašna
  • 60 g maslaca
  • 1/2 kašičice soli

Za fil:

  • 300 g pavlake
  • 50 g šećera
  • 1 kašičica kukuruznog skroba
  • malo vanilinog ekstrakta
Kako da testo brže naraste:

Narastanje ćete ubrzati i ako oblikovano testo prekrijete blago navlaženom kuhinjskom krpom. Ovaj postupak, u kombinaciji sa stavljanjem testa na toplo mesto, može ubrzati narastanje testa i pripremu peciva.

Recept za slatke lepinje sa pavlakom:

Kako biste napravili ove lepinje, prvo pomešajte mleko, šećer i kvasac u činiji. Promešajte pa dodajte šećer, jaje, brašno i so. Nastavite da mešate pa dodajte maslac. Rukama mesite testo u činiji. Oblikujte loptu i prekrijte najlonskom folijom pa ostavite da odstoji 1 sat.

U drugoj činiji pomešajte pavlaku, šećer, kukuruzni skrob i vanilin ekstrakt. Dobro izmešajte kutlačom i ostavite na stranu. Testo prebacite na radnu površinu, premesite u veknicu i isecite na komade. Od svakog komadića oblikujte lopticu.

Ređajte loptice na pleh obložen papirom za pečenje i prekrijte ih najlonskom folijom. Ostavite da odstoje 30-40 minuta. Nakon toga, svaku lopticu u sredini pritisnite dnom čađe da napravite udubljenje i izbušite ga viljuškom. Premažite mešavinom mleka i žumanca sve lepinjice. U to udubljenje sipajte po dve kašike fila.

Ubacite u rernu i pecite na 180 stepeni 25-30 minuta. Izvadite iz rerne i ohladite. Jedite sa džemom po želji. Možda ćete želeti da napravite i mekane domaće lepinje idealne za večeru.

Pročitajte kako se prave engleske lepinje

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za najbolje univerzalno testo za sve vrste peciva Izvor: Instagram/lifebymikeg

StvarUkusa