Pogačice sa orasima i suvim grožđem

Ove pogačice sa orasima i suvim grožđem su spoj jednostavnog testa i bogatog ukusa koji podseća na mirisne kolače iz detinjstva. Brzo se spremaju, a još brže nestaju sa stola!
Pogačice sa orasima i suvim grožđem Foto: Printscreen/Youtube/Rhapsody Food

Pogačice sa orasima i suvim grožđem su pravo starinsko posluženje koje se topi u ustima. Jednostavno testo obogaćeno suvim voćem i orasima daje slatki zalogaj koji miriše na domaćinstvo. Uz šolju kafe, čaja ili mleka, ove pogačice postaju neodoljiva poslastica za celu porodicu.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: slatka testa

Porcije/Količina: oko 30 pogačica

Ukupno vreme pripreme: 40 minuta (+ 30 minuta hlađenja)

Težina: lako

Sastojci:

  • 200 g putera
  • 1 jaje
  • 100 g šećera u prahu
  • 50 ml ulja
  • 100 g oraha
  • 100 g suvog grožđa
  • 450 g brašna
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
Savet:

Ako želite mekše pogačice, nemojte ih prepeći – čim ivice dobiju boju, vadite iz rerne. Za hrskaviju varijantu ostavite ih par minuta duže.

Priprema:

Umutite testo

Umutite puter sa šećerom u prahu pa dodajte jaje i ulje. Dobro sjedinite masu.

Dodajte suve sastojke

Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i vanilom, pa postepeno dodajte u smesu. Umesite meko testo.

Ubacite dodatke

Dodajte sitno seckane orahe i prethodno oprano i osušeno suvo grožđe. Lagano umesite testo da se sve rasporedi.

Ohladite testo

Umotajte testo u providnu foliju i ostavite u frižideru 30 minuta.

Oblikujte pogačice i ispecite

Razvucite testo na debljinu oko 1 cm i secite male pogačice (okrugle, četvrtaste ili po želji). Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Po želji pospite prah šećerom.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Brioš punjen karamelom i orasima Izvor: Instagram/celia_oeg/cltures_sucre