Čuvena reforma je klasik domaće kuhinje i nezaobilazna je na svakom slavlju. Svaka domaćica koja želi da pokaže svoje kulinarske sposobnosti pravi ovu tortu. Ne samo da je ukusna već je i laka za pripremu, a možete da je naparavite i bez brašna. Takođe, čokoladu zamenite jeftinijim sastojkom kao što je kakao, a jednako je ukusna kao i orignal.
- Sastojci:
- Za koru:
- 10 belanaca
- 200 g oraha
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 40 g gustina
- Za fil:
- 10 žumanaca
- 130 g šećera
- 150 ml mleka
- 20 g kakaoa
- 200 g putera
- Za dekoraciju:
- 15 g kakaoa
- 50 g oraha
Priprema:
Umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst šne. Dodajte gustin i šećer i sjedinite mikserom. Zatim dodajte seckane ili mlevene orahe i lagano promešajte špatulom. Sipajte u pleh obložen pek papirom i poravnajte. Pecite na 180°C oko 25 minuta. Isecite koru na 4 jednaka pravougaonika. U šerpi sjedinite žumanca, šećer i mleko. Kuvajte uz mešanje. U gotov fil dodajte kakao i promešajte, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Za to vreme penasto umutite puter sobne temeprature. Postepeno dodajte ohlađeni fil i sjedinite mikserom. Premažite prvu koru filom, pa stavite drugu i premažite i tako ređajte do četvrte kore, a onda premažite filom celu tortu i ostavite u frižideru 2 sata. Ukrasite kakaom i orasima.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus