Čuvena reforma je klasik domaće kuhinje i nezaobilazna je na svakom slavlju. Svaka domaćica koja želi da pokaže svoje kulinarske sposobnosti pravi ovu tortu. Ne samo da je ukusna već je i laka za pripremu, a možete da je naparavite i bez brašna. Takođe, čokoladu zamenite jeftinijim sastojkom kao što je kakao, a jednako je ukusna kao i orignal.
- Sastojci:
- Za koru:
- 10 belanaca
- 200 g oraha
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 40 g gustina
- Za fil:
- 10 žumanaca
- 130 g šećera
- 150 ml mleka
- 20 g kakaoa
- 200 g putera
- Za dekoraciju:
- 15 g kakaoa
- 50 g oraha
Priprema:
Umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst šne. Dodajte gustin i šećer i sjedinite mikserom. Zatim dodajte seckane ili mlevene orahe i lagano promešajte špatulom. Sipajte u pleh obložen pek papirom i poravnajte. Pecite na 180°C oko 25 minuta. Isecite koru na 4 jednaka pravougaonika. U šerpi sjedinite žumanca, šećer i mleko. Kuvajte uz mešanje. U gotov fil dodajte kakao i promešajte, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Za to vreme penasto umutite puter sobne temeprature. Postepeno dodajte ohlađeni fil i sjedinite mikserom. Premažite prvu koru filom, pa stavite drugu i premažite i tako ređajte do četvrte kore, a onda premažite filom celu tortu i ostavite u frižideru 2 sata. Ukrasite kakaom i orasima.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem