Čuvena reforma je klasik domaće kuhinje i nezaobilazna je na svakom slavlju. Svaka domaćica koja želi da pokaže svoje kulinarske sposobnosti pravi ovu tortu. Ne samo da je ukusna već je i laka za pripremu, a možete da je naparavite i bez brašna. Takođe, čokoladu zamenite jeftinijim sastojkom kao što je kakao, a jednako je ukusna kao i orignal. 

  • Sastojci:
  • Za koru:
  • 10 belanaca 
  • 200 g oraha 
  • prstohvat soli 
  • 200 g šećera 
  • 40 g gustina
  • Za fil:
  • 10 žumanaca 
  • 130 g šećera 
  • 150 ml mleka 
  • 20 g kakaoa 
  • 200 g putera 
  • Za dekoraciju:
  • 15 g kakaoa
  • 50 g oraha 

Priprema:
Umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst šne. Dodajte gustin i šećer i sjedinite mikserom. Zatim dodajte seckane ili mlevene orahe i lagano promešajte špatulom. Sipajte u pleh obložen pek papirom i poravnajte. Pecite na 180°C oko 25 minuta. Isecite koru na 4 jednaka pravougaonika. U šerpi sjedinite žumanca, šećer i mleko. Kuvajte uz mešanje. U gotov fil dodajte kakao i promešajte, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Za to vreme penasto umutite puter sobne temeprature. Postepeno dodajte ohlađeni fil i sjedinite mikserom. Premažite prvu koru filom, pa stavite drugu i premažite i tako ređajte do četvrte kore, a onda premažite filom celu tortu i ostavite u frižideru 2 sata. Ukrasite kakaom i orasima. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE