Kada se pomene čokoladna torta svi odmah pomisle na preuskunu poslasticu, ali sa mnogo kalorija. U ovaj recept za savršenu sočnu čokoladnu tortu ne dodaje se brašno. Priprema nije previše komplikovana, sastojke za koru samo sjedinite i ispečete, a čokoladna glazura će joj dati savršenu završnicu. Počastite sebe i svoje ukućane savršenom čokoladnom tortom, za koju će svi sigurno tražiti parče više. U smesu se dodaje kafa koja će joj dati prelepu aromu.
Sastojci:
Za tortu:
- 170 g tamne čokolade
- 113 g putera
- 150 g šećera
- 3 kašike instant kafe
- 3 jajeta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 45 g kakao praha
- prstohvat soli
Za glazuru:
- 170 g crne čokolade
- 115 ml slatke pavlake
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stpeni, a okrugli pleh prečnika 20 cm obložite sa svih strana papirom za pečenje. Otopite čokoladu i puter u mikrotalasnoj pećnici ili na pari, uz konstantno mešanje dok ne dobijete glatku kremu. Prebacite smesu u veliku posudu. Dodajte šećer, kafu, so i ektrakt vanile. Dobo promešajte, pa dodajte jaja, kakao prah i još jednom sve lepo sjedinite uz pomoć ručne mutilice. Sipajte testo u kalup za tortu, pa ga stavite u rernu i pecite oko 20 minuta. U međuvremenu napravite čokoladnu ganaš glazuru. Stavite slatku pavlaku u šerpicu i zagrevajte do vrenja. Pre nego što počne da vri sklonite sa šporeta, dodajte izlomljenu čokoladu, pa mešajte da se lepo rastopi. Prelijte tortu čokoladnom glazurom i uz pomoć špatule lepo poravnajte. Stavite tortu u frižider na nekih sat vremena da se glazura stegne, pa secite na parčiće i služite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem