Počela je sezona smokvi i ako volite ovo preukusno voće počastite se predivnim kolačem. Testo se pravi lako, samo umutite sastojke, pa preko sipate beli fil i poređate smokve. Na kraju pospite kokosom i poslužite neverovatno ukusnu poslasticu kojoj niko neće odoleti, a u nastavku teksta pročitajte kako da ga napravite. 

Sastojci: 

  • 2 jajeta 
  • 100 g šećera
  • 8 g vanilin šećera
  • 70 ml ulja
  • 70 ml mleka
  • 180 g brašna
  • 12 g praška za pecivo

Za fil: 

  • 400 ml mleka
  • 1 žumance
  • 50 g šećera
  • 2 kašike skroba
  • 1 kašika brašna
  • 10 g putera
  • 8 g vanilin šećera
  • 200 g smokvi 
  • kokos 

Priprema:
Penasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte ulje i mleko i umutite, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i nastavite da mutite. Kalup za tart dobro premažite puterom, pa pospite brašnom i sipajte dobijeno testo. Lepo rasporedite i pecite na 180°C oko 35 minuta. U šerpu sipajte mleko, žumance, šećer, skrob, brašno i dobro promešajte. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Dodajte puter i vanilin šećer, pa kuvajte i mešajte dok se sve ne otopi i sjedini. Izvadite testo iz rerne, okrenite na donju stranu i sipajte fil preko. Smokve očitite i iseckajte, pa poređajte preko fila. Pospite šećerom u prahu ili kokosom. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE