Najvazdušastiji kuglof koji ćete probati! Sprema se ne od celih jaja, već samo od belanaca umućenih u čvrstu penu! Dodajte i malo limunovog ili pomorandžinog soka da kuglof još lepše zamiriše...
- Sastojci:
- 6 belanaca
- 200 g šećera
- 200 g kokosovog brašna
- 100 g maslaca, otopljenog i ohlađenog
- 1 kašičica vanilin šećera
- prstohvat soli
- malo rendane kore limuna (opciono)
Priprema:
Zagrejte rernu na 170°C i pripremite kalup za kuglof tako što ćete ga namastiti i posuti brašnom. U velikoj posudi, koristeći mikser, umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne dobijete čvrst sneg. Postepeno dodajte šećer u sneg od belanaca, muteći konstantno, dok smesa ne postane sjajna i čvrsta. Dodajte otopljeni i ohlađeni maslac, vanilin šećer i, ako koristite, rendanu koricu limuna. Nastavite s mešanjem dok se sve lepo ne sjedini.
Postepeno umešajte kokosovo brašno u smesu, lagano mešajući da smesa ne splasne. Sipajte smesu u pripremljeni kalup za kuglof. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 30-35 minuta, ili dok kuglof ne postane zlatno smeđe boje. Proverite čačkalicom da li je pečen iznutra.
Izvadite kuglof iz rerne i ostavite da se ohladi u kalupu nekoliko minuta pre nego što ga izvrnete na žičanu rešetku da se potpuno ohladi. Kada se kuglof ohladi, pospite ga šećerom u prahu ili kokosom, ako želite, i poslužite ga isečenog na komade.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus