Najvazdušastiji kuglof koji ćete probati! Sprema se ne od celih jaja, već samo od belanaca umućenih u čvrstu penu! Dodajte i malo limunovog ili pomorandžinog soka da kuglof još lepše zamiriše...

  • Sastojci:
  • 6 belanaca
  • 200 g šećera
  • 200 g kokosovog brašna
  • 100 g maslaca, otopljenog i ohlađenog
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • malo rendane kore limuna (opciono)

Priprema:

Zagrejte rernu na 170°C i pripremite kalup za kuglof tako što ćete ga namastiti i posuti brašnom. U velikoj posudi, koristeći mikser, umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne dobijete čvrst sneg. Postepeno dodajte šećer u sneg od belanaca, muteći konstantno, dok smesa ne postane sjajna i čvrsta. Dodajte otopljeni i ohlađeni maslac, vanilin šećer i, ako koristite, rendanu koricu limuna. Nastavite s mešanjem dok se sve lepo ne sjedini.

Postepeno umešajte kokosovo brašno u smesu, lagano mešajući da smesa ne splasne. Sipajte smesu u pripremljeni kalup za kuglof. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 30-35 minuta, ili dok kuglof ne postane zlatno smeđe boje. Proverite čačkalicom da li je pečen iznutra.

Izvadite kuglof iz rerne i ostavite da se ohladi u kalupu nekoliko minuta pre nego što ga izvrnete na žičanu rešetku da se potpuno ohladi. Kada se kuglof ohladi, pospite ga šećerom u prahu ili kokosom, ako želite, i poslužite ga isečenog na komade.

BONUS VIDEO:

Kolač od 3 sastojka bez brašna Instagram/clarecreated

Izvor: Stvar ukusa