Sočna vanilatorta puna je vanilinog ekstrakta i zaista se topi u ustima. Nije teška za pravljenje, a opet će impresionirati goste i izgledom i ukusom. Možda ćete želeti da isprobate i recept za Zimsku čokoladnu Pavlova tortu. Vanila tortu možete da poslužite uz dodatno voće ili čak i sladoled, ukusi će savršeno da se uklope. Evo kako da napravite vanila tortu!
Sastojci
- 250 g neslanog putera
- 250 g šećera
- 5 velikih jaja
- 85 g običnog brašna
- ¼ kašičice soli
- 100 g punomasnog grčkog jogurta
- 250 g brašna za samopodizanje
- 3 kašike poluobranog mleka
- 1 kašika ekstrakta vanile
Sastojci za sirup:
- 50 g žutog šećera
- Pola kašičice ekstrakta vanile
Recept za sočnu vanila tortu
Zagrejte rernu
Za sočnu vanila tortu prvo zagrejte rernu na 160 C. Okrugli duboki pleh namastite i obložite podlogu i stranice papirom za pečenje.
Umutite sastojke
Šećer, puter, so i vanilu umutite, sipajte jedno po jedno jaje i dobro mutite smesu između sipanja svakog jajeta. Dodajte 1 kašiku običnog brašna ako mešavina nije pahuljasta.
Dodajte grčki jogrut
Umutite grčki jogurt, a zatim umešajte izmešano brašno, pa mleko. Smesu sipajte u pleh i pecite 1 sat i 20 minuta dok patišpanj za sočnu vanila tortu ne porumeni (u sredinu ubacite čačkalicu i ako izađe čista, gotov je).
Napravite sirup
Za sirup kojim ćete da prelijete tortu u tiganju lagano zagrejati 50 ml vode sa šećerom i vanilom, dok se šećer ne rastvori.
Ohladite patišpanj i natopite ga sirupom
Kada je patišpanj ispečen, ostavite ga da se ohladi 30 minuta u kalupu, a zatim napravite rupe po celoj torti pre nego što prelijete sirupom da bi se patišpanj potpuno natopio. Ostavite da se potpuno ohladi, a zatim napunite i stavite u zamrzivač. Premažite šlagom i pospite voćem po želji. Uživajte u sočnoj vanila torti!
Pročitajte kako se pravi brza torta od 6 sastojaka
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem