Sočna vanilatorta puna je vanilinog ekstrakta i zaista se topi u ustima. Nije teška za pravljenje, a opet će impresionirati goste i izgledom i ukusom. Možda ćete želeti da isprobate i recept za Zimsku čokoladnu Pavlova tortu. Vanila tortu možete da poslužite uz dodatno voće ili čak i sladoled, ukusi će savršeno da se uklope. Evo kako da napravite vanila tortu!

Sastojci

  • 250 g neslanog putera
  • 250 g šećera
  • 5 velikih jaja
  • 85 g običnog brašna
  • ¼ kašičice soli
  • 100 g punomasnog grčkog jogurta
  • 250 g brašna za samopodizanje
  • 3 kašike poluobranog mleka
  • 1 kašika ekstrakta vanile

Sastojci za sirup:

  • 50 g žutog šećera
  • Pola kašičice ekstrakta vanile

Recept za sočnu vanila tortu

16:51
Korak 1

Zagrejte rernu

Za sočnu vanila tortu prvo zagrejte rernu na 160 C. Okrugli duboki pleh namastite i obložite podlogu i stranice papirom za pečenje.

16:54
Korak 2

Umutite sastojke

Šećer, puter, so i vanilu umutite, sipajte jedno po jedno jaje i dobro mutite smesu između sipanja svakog jajeta. Dodajte 1 kašiku običnog brašna ako mešavina nije pahuljasta.

16:54
Korak 3

Dodajte grčki jogrut

Umutite grčki jogurt, a zatim umešajte izmešano brašno, pa mleko. Smesu sipajte u pleh i pecite 1 sat i 20 minuta dok patišpanj za sočnu vanila tortu ne porumeni (u sredinu ubacite čačkalicu i ako izađe čista, gotov je).

16:54
Korak 4

Napravite sirup

Za sirup kojim ćete da prelijete tortu u tiganju lagano zagrejati 50 ml vode sa šećerom i vanilom, dok se šećer ne rastvori.

16:55
Korak 5

Ohladite patišpanj i natopite ga sirupom

Kada je patišpanj ispečen, ostavite ga da se ohladi 30 minuta u kalupu, a zatim napravite rupe po celoj torti pre nego što prelijete sirupom da bi se patišpanj potpuno natopio. Ostavite da se potpuno ohladi, a zatim napunite i stavite u zamrzivač. Premažite šlagom i pospite voćem po želji. Uživajte u sočnoj vanila torti!

Pročitajte kako se pravi brza torta od 6 sastojaka

BONUS VIDEO

instagram/cookistwow Najbrža čokoladna torta

StvarUkusa/L.S.