Bretonska torta je klasik koji se brzo pravi, ima hrskavu koricu i prhko testo. Najčešće se servira uz kafu u Britaniji, a vrlo je aromatična. Možda ćete želeti da napravite i mekanu tortu sa jabukama, aromatičnu i jednostavnu. Evo kako da narpavite bretonsku tortu!
Sastojci:
- 350 g običnog brašna
- 250 g slanog putera
- 250 g smeđeg šećera
- 5 žumanaca srednje veličine
- 1 celo umućeno jaje
- 2 kašike tamnog ruma
- 2 kašičice ekstakta vanile
- 1 jabuka, sitno isečena
Recept za bretonsku tortu
Zagrejte rernu
Za bretonsku tortu, zagrejte rernu na 160ºC. Brašno, puter i šećer stavite u posudu za mešanje i mesite dok smesa ne izgleda kao sitno prezle. U bokal stavite žumanca, rum i ekstrakt vanile, umutite viljuškom, pa sipajte u činiju sa suvim sastojcima. Mešajte da se formira testo. Podeliti smesu na 2 jednaka dela.
Stavite u kalup
U pripremljeni kalup za torte utisnite jedan komad testa. Na vrh poređajte nasečene jabuke, ostavljajući mali rub oko ivice, pa ih nežno utisnite u testo. Preostali komad testa razvaljajte između 2 lista papira za pečenje na disk od 22 cm, a zatim stavite na jabuke i lagano pritisnite da dobijete ravnomeran vrh. Premažite umućenim jajetom.
Pecite tortu
Koristite viljušku da lagano iscrtate ukršteni uzorak na vrhu testa, a zatim pecite 40-45 minuta dok ne porumeni. Izvadite iz rerne i uživajte u bretonskoj torti!
Pročitajte i kako se pravi čokoladna torta bez glutena
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus