Bretonska torta je klasik koji se brzo pravi, ima hrskavu koricu i prhko testo. Najčešće se servira uz kafu u Britaniji, a vrlo je aromatična. Možda ćete želeti da napravite i mekanu tortu sa jabukama, aromatičnu i jednostavnu. Evo kako da narpavite bretonsku tortu!

Sastojci:

  • 350 g običnog brašna
  • 250 g slanog putera
  • 250 g smeđeg šećera
  • 5 žumanaca srednje veličine
  • 1 celo umućeno jaje
  • 2 kašike tamnog ruma
  • 2 kašičice ekstakta vanile
  • 1 jabuka, sitno isečena

Recept za bretonsku tortu

16:54
Korak 1

Zagrejte rernu

Za bretonsku tortu, zagrejte rernu na 160ºC. Brašno, puter i šećer stavite u posudu za mešanje i mesite dok smesa ne izgleda kao sitno prezle. U bokal stavite žumanca, rum i ekstrakt vanile, umutite viljuškom, pa sipajte u činiju sa suvim sastojcima. Mešajte da se formira testo. Podeliti smesu na 2 jednaka dela.

16:57
Korak 2

Stavite u kalup

U pripremljeni kalup za torte utisnite jedan komad testa. Na vrh poređajte nasečene jabuke, ostavljajući mali rub oko ivice, pa ih nežno utisnite u testo. Preostali komad testa razvaljajte između 2 lista papira za pečenje na disk od 22 cm, a zatim stavite na jabuke i lagano pritisnite da dobijete ravnomeran vrh. Premažite umućenim jajetom.

16:57
Korak 3

Pecite tortu

Koristite viljušku da lagano iscrtate ukršteni uzorak na vrhu testa, a zatim pecite 40-45 minuta dok ne porumeni. Izvadite iz rerne i uživajte u bretonskoj torti!

Pročitajte i kako se pravi čokoladna torta bez glutena

BONUS VIDEO:

Instagram/177milkstreet Grčka torta od jogurta i kora

StvarUkusa/L.S.