Torta sa pomorandžom i makom priprema se za sat vremena. Vrlo je sočna zbog pomorandže, ali krckava zbog maka. Možda ćete želeti da napravite i tortu sa čokoladom, kokosom i osvežavajućim filom. Evo kako se pravi torta sa pomorandžom i makom!
Sastojci:
- 5 pomorandži
- Ulje za podmazivanje
- 200 g šećera
- 130 g običnog brašna, plus dodatak za posipanje
- 130 g mlevenih badema
- 50 g maka
- 1 kašičica praška za pecivo
- 4 srednja jajeta, lagano umućena
- Sok i pulpa od dve pomorandže
Recept za tortu sa pomorandžom i makom
Kuvajte pomorandžu
Za tortu sa pomorandžom i makom počnite sa kriškama 2 pomorandže. Odsecite gornji i donji deo pomorandže i bacite te komade, a zatim je isecite na kriške od 1 cm, uklanjajući koštice. Stavite kriške u manju šerpu i prelijte ključalom vodom. Kuvajte 2-3 minuta, a zatim ocedite i isperite hladnom vodom.
Skuvajte sirup
Sipajte šećer u veliku šerpu sa 400 ml vode. Kuvajte dok se šećer ne rastvori, a zatim dodajte kriške pomorandže. Lagano dinstajte 15-30 minuta dok kriške ne omekšaju, dolijte vrelu vodu ako ponestane tečnosti. Ostavite da se ohladi i pretvori u sirup.
Napravite pastu od kuvanih pomorandži
Stavite poseban lonac sa ključalom vodom na jaku vatru i dodajte 2 cele pomorandže za tortu. Krčkajte 1½-2 sata dok ne omekša. Ocedite, isecite, uklonite koštice, a zatim umutite u mašini za obradu hrane u glatku pastu. Ostavite da se ohladi. Zagrejte rernu na 150°C ventilator. Podmažite kalup za torte i obložite papirom za pečenje. Pospite brašnom.
Pecite tortu
Umutite šećer, brašno, bademe, mak, prašak za pecivo i prstohvat soli. U posebnoj posudi pomešajte pulpu i sok od pomorandže i jaja. Mokru smesu sipajte u suvu i dobro sjedinite. Sipajte testo u obložen pleh, poravnajte ga, a zatim poređajte kriške pomorandže po vrhu i premažite sa dosta sirupa iz tiganja. Pecite 50-60 minuta, dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista. Ostavite da se hladi u plehu 10 minuta pre nego što je izvadite. Uživajte u torti sa pomorandžom i makom.
Pročitajte kako se pravi meka torta natopljena sokom od pomorandže
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem