Krempite su kolač koji se pravi od davnina, a veruje se da su u ovoj poslastici uživali i austrijski car Franc Jozef i njegova žena Sisi. Krempita podseća i na francusku poslasticu mille-feuille (mil-fej), jer se pravi od lisntatog testa i kremastog fila sa ukusom vanile. Predlažemo vam da isprobate i ovaj recept za čuvenu poslasticu, nije teško za pripremu, a preukusna je.
Sastojci:
- 800 ml mleka
- 100 g putera
- 3 žumanceta
- 1 kesica vanilin šećera
- 10 kašika šećera
- 1 puding od vanile
- 2 lisnata testa
Recept za najukusnije krempite:
Napravite fil
Žumanca umutite sa šećerom, pa kratko kuvajte na pari. U drugoj šerpi pomešajte puding, vanilin šećer i mleko, pa kuvajte dok se puding ne zgusne. Sipajte u posudu i dodajte puter, pa lepo umutite. Zatim dodajte i žumaca, pa ponovo sjedinite mikserom.
Ispecite kore
Odmrznite lisnato testo, pa ga razvucite. Stavite na pleh i viljuškom napravite rupe na nekoliko mesta. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta. Na isti način ispecite i drugu koru.
Napravite krempite
Na lisnatu koru premažite fil, pa preko stavite drugu koru. Možete da premažete kolač šlagom, a možete i da pospete šećerom u prahu. Isecite na kocke i služite.
Pročitajte i ovo: Lažna krempita torta
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem