Krempite su kolač koji se pravi od davnina, a veruje se da su u ovoj poslastici uživali i austrijski car Franc Jozef i njegova žena Sisi. Krempita podseća i na francusku poslasticu mille-feuille (mil-fej), jer se pravi od lisntatog testa i kremastog fila sa ukusom vanile. Predlažemo vam da isprobate i ovaj recept za čuvenu poslasticu, nije teško za pripremu, a preukusna je. 

Sastojci:

  • 800 ml mleka
  • 100 g putera
  • 3 žumanceta 
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 10 kašika šećera
  • 1 puding od vanile
  • 2 lisnata testa

Recept za najukusnije krempite:

16:04
Korak 1

Napravite fil 

Žumanca umutite sa šećerom, pa kratko kuvajte na pari. U drugoj šerpi pomešajte puding, vanilin šećer i mleko, pa kuvajte dok se puding ne zgusne. Sipajte u posudu i dodajte puter, pa lepo umutite. Zatim dodajte i žumaca, pa ponovo sjedinite mikserom. 

16:04
Korak 2

Ispecite kore 

Odmrznite lisnato testo, pa ga razvucite. Stavite na pleh i viljuškom napravite rupe na nekoliko mesta. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta. Na isti način ispecite i drugu koru. 

16:04
Korak 3

Napravite krempite 

Na lisnatu koru premažite fil, pa preko stavite drugu koru. Možete da premažete kolač šlagom, a možete i da pospete šećerom u prahu. Isecite na kocke i služite. 

Pročitajte i ovo: Lažna krempita torta

BONUS VIDEO: 

Kolač od limuna  Instagram/ cafecouffee

(StvarUkusa/S.B.)