Najpoznatije i najukusnije francusko pecivo, poznato u celom svetu, je svakako mille-feuille (mil fej) ili prevedeno na srpski kolač od "hiljadu kora". Istovremeno je lagan i bogat, a pravi se od lisnatog testa i vanila krema. Postoje i letnje varijante u koje se dodaje voće. Mil fej se pominje 1600-ih godina, kada ga je gastronomski hroničar Fransoa Pjer de la Varen zabeležio u kuvaru. Tačno poreklo ovog peciva/kolača nije utvrđeno, a poznato je i pod imenom Napoleon, koje se ne odnosi na francuskog cara, već na povezanost recepta sa italijanskim gradom Napuljem. Ovo je omiljena poslastica Francuza, a isprobajte i recept u čaši koji se lako i brzo pravi. 

  • Sastojci: 
  • 500 ml mleka 
  • 45 g kukuruznog brašna
  • 100 g šećera
  • 2 jajeta 
  • 50 g putera
  • 2 vanilin šećera 
  • 250 ml slatke pavlake 
  • šećer u prahu

Priprema: 
Lisnato testo razvucite oklagijom, pa stavite na pleh obložen pek papirom. Izbockajte i pecite u zagrejanoj rerni na180°C oko 20 minuta.U šerpu sipajte, kukuruzno brašno, šećer, jaja i dobro sjedinite. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta i dodajte puter, vanilin šećer i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Sipajte u neku posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Kada se ohladi fil umutite, pa dodajte slatku pavlaku i nastavite da mutite. Izmrvite lisnato testo, pa sipajte u čašu i preko stavite fil, pa testo i tako dok ne popunite čašu. Poslednji red neka bude testo. Pospite šećerom u prahu. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE