Najpoznatije i najukusnije francusko pecivo, poznato u celom svetu, je svakako mille-feuille (mil fej) ili prevedeno na srpski kolač od "hiljadu kora". Istovremeno je lagan i bogat, a pravi se od lisnatog testa i vanila krema. Postoje i letnje varijante u koje se dodaje voće. Mil fej se pominje 1600-ih godina, kada ga je gastronomski hroničar Fransoa Pjer de la Varen zabeležio u kuvaru. Tačno poreklo ovog peciva/kolača nije utvrđeno, a poznato je i pod imenom Napoleon, koje se ne odnosi na francuskog cara, već na povezanost recepta sa italijanskim gradom Napuljem. Ovo je omiljena poslastica Francuza, a isprobajte i recept u čaši koji se lako i brzo pravi.
- Sastojci:
- 500 ml mleka
- 45 g kukuruznog brašna
- 100 g šećera
- 2 jajeta
- 50 g putera
- 2 vanilin šećera
- 250 ml slatke pavlake
- šećer u prahu
Priprema:
Lisnato testo razvucite oklagijom, pa stavite na pleh obložen pek papirom. Izbockajte i pecite u zagrejanoj rerni na180°C oko 20 minuta.U šerpu sipajte, kukuruzno brašno, šećer, jaja i dobro sjedinite. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta i dodajte puter, vanilin šećer i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Sipajte u neku posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Kada se ohladi fil umutite, pa dodajte slatku pavlaku i nastavite da mutite. Izmrvite lisnato testo, pa sipajte u čašu i preko stavite fil, pa testo i tako dok ne popunite čašu. Poslednji red neka bude testo. Pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem