Najpoznatije i najukusnije francusko pecivo, poznato u celom svetu, je svakako mille-feuille (mil fej) ili prevedeno na srpski kolač od "hiljadu kora". Istovremeno je lagan i bogat, a pravi se od lisnatog testa i vanila krema. Postoje i letnje varijante u koje se dodaje voće. Mil fej se pominje 1600-ih godina, kada ga je gastronomski hroničar Fransoa Pjer de la Varen zabeležio u kuvaru. Tačno poreklo ovog peciva/kolača nije utvrđeno, a poznato je i pod imenom Napoleon, koje se ne odnosi na francuskog cara, već na povezanost recepta sa italijanskim gradom Napuljem. Ovo je omiljena poslastica Francuza, a isprobajte i recept u čaši koji se lako i brzo pravi.
- Sastojci:
- 500 ml mleka
- 45 g kukuruznog brašna
- 100 g šećera
- 2 jajeta
- 50 g putera
- 2 vanilin šećera
- 250 ml slatke pavlake
- šećer u prahu
Priprema:
Lisnato testo razvucite oklagijom, pa stavite na pleh obložen pek papirom. Izbockajte i pecite u zagrejanoj rerni na180°C oko 20 minuta.U šerpu sipajte, kukuruzno brašno, šećer, jaja i dobro sjedinite. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta i dodajte puter, vanilin šećer i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Sipajte u neku posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Kada se ohladi fil umutite, pa dodajte slatku pavlaku i nastavite da mutite. Izmrvite lisnato testo, pa sipajte u čašu i preko stavite fil, pa testo i tako dok ne popunite čašu. Poslednji red neka bude testo. Pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs