Ako vam trebaju neki raskošni sitni kolači za neku svečanu priliku, onda neka vaš izbor budu ovi sa malinama. Izgleda kao da su ga pravili najcenjeniji svetski poslastičari, a o ukusu da ne pričamo. Hrskava podloga od badema, preko fil od malina, a unutra pravo iznenađenje - bomba od bele čokolade sa malinom. Sitni kolači koji će očarati ljubitelje slatkiša, a koliko god delovalo komplikovano, priprema nije teška. Jedino što je neophodno to su mali i veliki gumeni kalupi za mafine. Uživaćete u svakom zalogaju.
- Sastojci:
- 75 g bele čokolade
- 25 ml slatke pavlake
- 6 svežih malina
- Za koru od badema:
- 80 g putera
- 70 g mlevenih badema
- 50 g braon šećera
- 60 g brašna
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašike gorkog kakaoa
- 1,5 kašičica vode
- Za fil od maline:
- 250 g malina
- 70 g šećera
- 1 kašika limunovog soka
- 1/2 kašike želatina
- 2 kašike vode
- 250 ml slatke pavlake
Priprema:
Belu čokoladu i slatku pavlaku pomešajte, pa otopite na pari. Sipajte u najmanji kalup za mafine, pa stavite malinu i prelijte preostalom čokoladom. Stavite u zamrzivač na 4 sata ili preko noći. Pomešajte bademe, brašno i šećera, pa dodajte kakao i so i promešajte. Dodajte puter sobne temeperature, pa dobro sjedinite, a onda sipajte i vodu, pa promešajte. Stavite smesu na providnu foliju, lepo obmotajte, pa oblikujte disk i stavite u frižider na pola sata. Maline, šećer i limunov sok pomešajte, pa kuvajte dok se sastojci ne sjedine, tj. posle ključanja još 5 minuta.Procedite kroz sito. Izvadite testo iz frižidera i sklonite foliju, pa ga pokrijte pek papirom i istanjite oklagijom. Čašom ili okruglom modlom vadite oblike. Poređajte na pleh obložen pek papirom i pecite na 180°C oko 10 mminuta. Ostavite da se potpuno ohlade. U šerpi pomešajte želatin i vodu i kada se lepo otopi sipajte u fil od malina. Umutite slatku pavlaku, pa dodajte fil od malina i sve lepo sjedinite mikserom. Sipajte u kalup za mafine, pa kašikom raširite tako da pokrijte i dno i ivice. Zatim sipajte još malo fila u sredinu, pa stavite lopticu od bele čokolade i zatvorite filom. Stavite u zamrzivač na minimum 4 sata ili preko noći. Izvadite iz kalupa i stavite preko keksa. Ukrasite po želji.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom