Najpoznatije i najukusnije francusko pecivo, poznato u celom svetu, je svakako mille-feuille (mil fej) ili prevedeno na srpski kolač od "hiljadu kora". Istovremeno je lagan i bogat, a pravi se od lisnatog testa, vanila krema i kakaoa. Modernije verzije ovog recepta uključuju i voće, pa tako možete da dodate jagode, maline... Ovo je omiljena poslastica Francuza. Mil fej se pominje 1600-ih godina, kada ga je gastronoski hroničar Fransoa Pjer de la Varen zabeležio u kuvaru. Tačno poreklo ovog peciva/kolača nije utvrđeno, a poznato je i pod imenom Napoleon, koje se ne odnosi na francuskog cara, već na povezanost recepta sa italijanskim gradom Napuljem. 

Sastojci:

  • 1 lisnato testo
  • 3 kašičice šećera

Za krem: 

  • 2 žumanca
  • 65 g šećera 
  • 2 kašike kukuruznog skroba
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 240 ml mleka 
  • 6 jagoda

Priprema:

Penasto umutite žumanca i šećer, pa dodajte skrob i sjedinite mikserom. Sipajte mleko i vanilu i dobro umutite, pa kuvajte krem, neprestano mešajući, dok se ne zgusne. Pokrijte plastičnom folijom i ohladite najmanje 30 minuta. Odmrznuto lisnato testo isecite na tri pravougaonika jednake veličine. Svaki komad lisnatog testa probušite viljuškom. Zagrejte tiganj na niskoj temperaturi. Stavite lisnato testo u tiganj i pecite 10 minuta. Okrenite testo i poklopite, pa pecite još 10 minuta. Skinite poklopac i pospite 1 kašičicu šećera na svaki list lisnatog testa. Okrenite testo tako da zašećerena strana bude na dnu. Preko stavite pek papir i manji tiganj. Pojačajte temepraturu i ostavite tako minut, dva. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Krem sipajte u špric za kolače. Nanesite na testo, poređajte iseckane jagode, opet krem, pa sledeći list testa. Opet sipajte krem, jagode, krem i treći list testa. Pospite šećerom u prahu. Na isti način napravite i preostala 2 kolača. 

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE