Torta sa pistaćima i glazurom od krem sira oduševiće sve ljubitelje ovog orašastog ploda, a vrlo je raskošna i savršena za svečanosti. Možda ćete želeti da napravite i tortu beli somot, mekanu i laganu poslasticu. Evo kako se pravi torta sa pistaćima i glazurom od krem sira!
Sastojci:
- 285 g neslanog putera, plus dodatak za podmazivanje
- 300 g oljuštenih pistaća
- 225 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 5 srednjih jaja
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 285 g žutog šećera
- 150 ml kisele pavlake
Za glazuru
- 180 g neslanog putera, omekšanog
- 360 g punomasnog krem sira, ohlađenog
- 550 g šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Recept za tortu sa pistaćima i glazurom od krem sira
Zagrejte rernu
Za tortu sa pistaćima i glazurom od krem sira zagrejte rernu na 170°C i podmažite i obložite dno kalupa za torte puterom i papirom za pečenje. Stavite pistaće u procesor za hranu i usitnite. Sipajte ih potom u veliku posudu za mešanje, a ostatak ostavite po strani za kasnije. Sipajte brašno u činiju sa pistaćima i dodajte prstohvat sitne soli. U vangli umutite jaja sa ekstraktom vanile. U drugoj posudi, mikserom umutite puter i šećer 8-10 minuta, ili dok smesa ne postane veoma bleda i pahuljasta; skoro nalik musu.
Pecite patišpanje
Nastavite da miksirate puter i šećer na srednjoj brzini uz postepeno dodavanje umućenih jaja. Zatim umešajte brašno i pistaće, i kiselu pavlaku, koristeći veliku metalnu kašiku. Podelite smesu među kalupe što je moguće ravnomernije. Pecite u sredini rerne, idealno na istoj polici (ali da se plehovi ne dodiruju) 19-23 minuta. Patišpanji su gotovi kada postanu elastični na dodir i počnu da se udaljavaju od ivica. Izadite patišpanje iz kalupa i ostavite da se ohlade.
Napravite glazuru
Umutite puter mikserom, dok ne omekša i ne postane mekan. Umešajte krem sir i mešajte dok ne nestanu grudvice. Umutite šećer u prahu i vanilu, dok se ne sjedine, a zatim poklopite i ohladite dok ne bude spremno za upotrebu. Kada se patišpanji ohlade, počnite da slažete tortu na postolju. Koristite otprilike četvrtinu glazure između svakog patišpanja, a zatim koristite preostalu glazuru da potpuno pokrijete vrh i strane torte. Nožem išarajte šare na torti. Pospite preostale pistaće po površini. Servirajte i uživajte u torti sa pistaćima i glazurom od krem sira!
Pročitajte kako se pravi medenjak torta, gotova za manje od sat vremena
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem