Medenjak torta pravi se brzo, sa puterom i spada u jednostavne recepte. Možda ćete želeti da isprobate i kako se pravi ova puter torta. Za medenjak tortu se koriste zaista najlepši začini poput cimeta, mešavine začina za medenjake i mlevenog đumbira. Evo kako da napravite medenjak tortu!
Sastojci:
- 250 g neslanog putera, plus dodatak za podmazivanje
- 250 g šećera
- 2 srednja jajeta
- 100 g melase
- 250 ml crnog čaja
- Rendana kora 1 pomorandže
- 600 g običnog brašna
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- ½ kašičice mlevenog đumbira
- ½ kašičice mešavine začina za medenjake
- ½ kašičice praška za pecivo
Za fil
- 100 g putera, omekšanog
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 250 g šećera u prahu
Recept za medenjak tortu
Zagrejte rernu
Za medenjak tortu zagrejte rernu na 180°C. Obložite puterom dva okrugla kalupa za torte.
Rastopite puter
Rastopite puter u tiganju dok ne prestane da se peni i ne porumeni. Procedite kroz filter za kafu ili fino sito u veliku činiju i ohladite, a zatim umutite sa šećerom, jajima i mešavinom začina za medenjake. Umešajte čaj i koricu pomorandže.
Brašno sa začinima dodajte puteru
U posebnu posudu prosejte brašno sa začinima i praškom za pecivo. Umešajte u mešavinu putera. Podeliti smesu između kalupa i pecite 20-25 minuta dok čačkalica ne izađe čista. Ohladite na rešetki.
Napravite fil
Za fil pomešajte sastojke sa 1 kašikom vode. Premažite 1 patišpanj i poklopite sa drugim patišpanjom. Ukrastite tortu želite. Uživajte u medenjak torti!
Pročitajte kako se pravi torta sa čokoladom i puterom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem