Puding od pirinča sa toplim sosom od višanja je kremast i slatko-kiseo, savršen desert za svaku priliku. Možda ćete želeti da probate i pečeni pirinčani puding od vanile i muskatnog oraščića. Evo kako da napravite puding od pirinča sa toplim sosom od višanja!
Sastojci:
- 2 mahunevanile
- 300 g pirinča
- 1,6 litara punomasnog mleka
- 2 kašičice soli
- 2 kašike šećera
- 150 g blanširanih badema
- 500 ml slatke pavlake
Za sos od višanja
- 700 g zamznutih trešanja
- 50 g šećera ili po ukusu
- 1 mahuna vanile, podeljena
Recept za puding od pirinča sa toplim sosom od višanja
Prokuvajte pirinač
Za puding od pirinča sa toplim sosom od višanja razdvojite jednu mahunu vanile po dužini. Prokuvajte 300 ml vode u velikom tiganju, zatim dodajte pirinač i kuvajte 2 minuta uz mešanje. Dodajte mleko i isečenu mahunu vanile, mešajte dok ne proključa. Pokrijte i kuvajte 25 minuta, često mešajući da ne izgori. Sklonite sa vatre i posolite. Pokrijte i ostavite 10 minuta, zatim umešajte šećer i ostavite da se ohladi ili preko noći.
Umutite puding
Uklonite mahunu vanile, a zatim prebacite smesu u veliku činiju. Grubo iseckajte sve bademeosim jednog, koji mora ostati ceo. Drugu mahunu vanile podelite po dužini, vrhom noža ostružite semenke i dodajte ih pirinču. Umutite krem u činiji dok ne dobijete mekane vrhove. Izmešajte jednu trećinu u pirinač, a zatim umešajte ostatak. Dodajte seckane bademe. Probajte puding: trebalo bi da bude sladak sa ukusom vanile. Gurnite ceo badem u puding.
Napravite sos
Da napravite sos od višanja, u šerpi pomešajte višnje, šećer i mahunu vanile sa 500 ml vode. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte 15 minuta. Pomešajte kukuruzno brašno sa 3 kašike hladne vode u šoljici ili maloj posudi. Polako dodajte višnjama dok se ne zgusnu uz stalno mešanje i začinite po ukusu sa još šećera, ako želite. Poslužite hladni puding od pirinča sa toplim sosom od višanja. Uživajte u pudingu od pirinča sa toplim sosom od višanja!
Pročitajte kako se pravi SUTLIJAŠ SA KOKOSOM I KARAMELIZOVANIM ŠEĆEROM
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem