Nekada nijedan nedeljni ručak nije mogao da se zamisli bez domaćih kolača, a često se na trepzi nalazila baš lenja pita sa jabukama. Lenja pita je starinska poslastica koja se priprema od jeftinih sastojaka, a ukus joj je fantastičan. Ako se pridržavate Uskršnjeg posta donosimo vam savršen recept za posnu lenju pitu sa jabukama koju možete da jedete i kada se posti na vodi.
Sastojci:
- 400 g brašna
- 400 g griza
- 200 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- Za fil:
- 1,5 kg jabuka
- 200 g šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1 vanilin šećer
- 1 pomorandža
Recept za posnu lenju pitu sa jabukama:
Napravite testo
Pomešajte prosejano brašno, griz, šećer i prašak za pecivo, pa sve lepo promešajte. Podelite smesu na 3 jednaka dela.
Napravite fil
Oljušitite jabuke, izrendajte, pa dodajte cimet, vanilin šećer i koru pomorandže.
Napravite kolač
U tespiju jedan deo smese, pa poravnajte. Zatim sipajte pola količine fila, pa drugi deo smese. Zatim poređajte preostali fil sa jabukama, pa pospite poslednjim delom smese. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji nekih 10 minuta.
Pecite kolač
Pecite lenju pitu u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Pospite šećerom u prahu, pa pokrijte i ostavite da odstoji do sutradan.
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem