Nekada nijedan nedeljni ručak nije mogao da se zamisli bez domaćih kolača, a često se na trepzi nalazila baš lenja pita sa jabukama. Lenja pita je starinska poslastica koja se priprema od jeftinih sastojaka, a ukus joj je fantastičan. Ako se pridržavate Uskršnjeg posta donosimo vam savršen recept za posnu lenju pitu sa jabukama koju možete da jedete i kada se posti na vodi

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 400 g griza
  • 200 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • Za fil:
  • 1,5 kg jabuka
  • 200 g šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 vanilin šećer
  • 1 pomorandža

Recept za posnu lenju pitu sa jabukama:

10:35
Korak 1

Napravite testo 

Pomešajte prosejano brašno, griz, šećer i prašak za pecivo, pa sve lepo promešajte. Podelite smesu na 3 jednaka dela. 

10:38
Korak 2

Napravite fil 

Oljušitite jabuke, izrendajte, pa dodajte cimet, vanilin šećer i koru pomorandže. 

10:38
Korak 3

Napravite kolač 

U tespiju jedan deo smese, pa poravnajte. Zatim sipajte pola količine fila, pa drugi deo smese. Zatim poređajte preostali fil sa jabukama, pa pospite poslednjim delom smese. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji nekih 10 minuta. 

10:58
Korak 4

Pecite kolač 

Pecite lenju pitu u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Pospite šećerom u prahu, pa pokrijte i ostavite da odstoji do sutradan. 

BONUS VIDEO: 

Instagram/beccasgreatbakes Pita sa jabukama iz tiganja

(StvarUkusa/S.B.)