Torta čokoladni san sa espreso kafom i kakaom pravi raj za ljubitelje slatkog i bogatih deserata. Ovo je zaista torta raskošna sa sastojcima. Možda ćete želeti da napravite i anđeoski kolač od 3 vrste čokolade. Tortu pak možete da pravite za specijalne prilike, za Uskrs ili kada poželite raskošan desert. Evo kako se pravi torta čokoladni san sa espreso kafom i kakaom!

Sastojci:

  • 250 g neslanog putera, plus dodatak za podmazivanje
  • 200 g crne čokolade
  • 1 kašika espreso praha
  • 100 ml punomasnog mleka
  • 250 g brašna za samopodizanje
  • 40 g kakao praha
  • 250 g šećera
  • 4 velika jaja slobodnog uzgoja, lagano umućena
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 150 ml kisele pavlake

Za preliv:

Recept za tortu čokoladni san sa espreso kafom i kakaom

15:27
Korak 1

Zagrejte rernu

Za tortu čokoladni san sa espreso kafom i kakaom zagrejte rernu na 160°C. Namastite i obložite kalup za torte sa labavim dnom, a zatim ga ostavite sa strane. Otopite čokoladu, puter, espreso prah i mleko u posudi otpornoj na toplotu stavljenoj na šerpu sa vodom koja jedva ključa, dok ne postane glatka. Sklonite sa vatre i stavite na stranu.

15:39
Korak 2

Prosejte brašno i kakao

Prosejte brašno i kakao prah u činiju, a zatim dodajte šećer. Premešajte u čokoladnu smesu zajedno sa jajima, ekstraktom vanile i kiselom pavlakom. Sipajte u pripremljen kalup za torte i pecite u rerni 1 sat. Torta je gotova kada iz nje izađe čačkalica umetnut u sredinu sa malo vlažnih mrvica. Ostaviti da se potpuno ohladi u plehu.

15:39
Korak 3

Napravite preliv

Da biste napravili preliv, istopite sastojke zajedno, povremeno mešajući, u posudi otpornoj na toplotu postavljenoj iznad tiganja sa ključalom vodom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi 30 minuta. Izvadite tortu iz kalupa i ostavite da se ohladi. Ravnomerno rasporedite preliv po celoj površini torte. Uživajte u torti čokoladni san sa espreso kafom i kakaom.

Pročitajte kako se pravi torta sa dve vrste čokolade i beze prelivom

BONUS VIDEO

instagram/cookistwow Najbrža čokoladna torta

StvarUkusa/L.S.