Torta čokoladni san sa espreso kafom i kakaom pravi raj za ljubitelje slatkog i bogatih deserata. Ovo je zaista torta raskošna sa sastojcima. Možda ćete želeti da napravite i anđeoski kolač od 3 vrste čokolade. Tortu pak možete da pravite za specijalne prilike, za Uskrs ili kada poželite raskošan desert. Evo kako se pravi torta čokoladni san sa espreso kafom i kakaom!
Sastojci:
- 250 g neslanog putera, plus dodatak za podmazivanje
- 200 g crne čokolade
- 1 kašika espreso praha
- 100 ml punomasnog mleka
- 250 g brašna za samopodizanje
- 40 g kakao praha
- 250 g šećera
- 4 velika jaja slobodnog uzgoja, lagano umućena
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 150 ml kisele pavlake
Za preliv:
- 150 g mlečne čokolade
- 150 g crne čokolade
- 100 ml dvostruke kreme
- 50 g neslanog putera
Recept za tortu čokoladni san sa espreso kafom i kakaom
Zagrejte rernu
Za tortu čokoladni san sa espreso kafom i kakaom zagrejte rernu na 160°C. Namastite i obložite kalup za torte sa labavim dnom, a zatim ga ostavite sa strane. Otopite čokoladu, puter, espreso prah i mleko u posudi otpornoj na toplotu stavljenoj na šerpu sa vodom koja jedva ključa, dok ne postane glatka. Sklonite sa vatre i stavite na stranu.
Prosejte brašno i kakao
Prosejte brašno i kakao prah u činiju, a zatim dodajte šećer. Premešajte u čokoladnu smesu zajedno sa jajima, ekstraktom vanile i kiselom pavlakom. Sipajte u pripremljen kalup za torte i pecite u rerni 1 sat. Torta je gotova kada iz nje izađe čačkalica umetnut u sredinu sa malo vlažnih mrvica. Ostaviti da se potpuno ohladi u plehu.
Napravite preliv
Da biste napravili preliv, istopite sastojke zajedno, povremeno mešajući, u posudi otpornoj na toplotu postavljenoj iznad tiganja sa ključalom vodom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi 30 minuta. Izvadite tortu iz kalupa i ostavite da se ohladi. Ravnomerno rasporedite preliv po celoj površini torte. Uživajte u torti čokoladni san sa espreso kafom i kakaom.
Pročitajte kako se pravi torta sa dve vrste čokolade i beze prelivom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem