Čokoladni anđeoski kolač je veoma prava šećerna bomba,a patišpanj se pravi bez putera. Umućena belanca stvaraju prozračnu, blistavu, neodoljivu teksturu, što ovu tortu čini idealnom za one koji vole deserte. Priuštite sebi parče ove slatkoće sa belom, mlečnom i crnom čokoladom. Možda ćete želeti da isprobate i posnu čokoladnu tortu. Evo kako se pravi čokoladni anđeoski kolač!
Sastojci:
- 85 g običnog brašna
- 7 belanaca
- 15 g kakao praha
- 200 g šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za čokoladni preliv
- 100 g crne čokolade, sitno iseckane
- 100 g mlečne čokolade, sitno iseckane
- 200 g slatke pavlake,
- 100 g neslanog putera, isečenog na kockice i omekšalog
- Bela čokolada, sitno izrendana, za ukrašavanje
Recept za čokoladni anđeoski kolač
Napravite preliv
Za čokoladni anđeoski kolač stavite belanca u činiju na 30 minuta na sobnoj temperaturi. U međuvremenu, napravite preliv. Stavite crnu i mlečnu čokoladu u posudu otpornu na toplotu. U malom tiganju zagrejte slatku pavlaku do ključanja. Prelijte slatku pavlaku preko čokolade pre nego što počne da ključa, a zatim ostavite 5 minuta da se čokolada otopi. Posle 5 minuta promešajte da se dobije glatki preliv. Ostavite preliv da se hladi 1-2 sata, mešajući svakih 15 minuta.
Pecite patišpanj
U činiji prosejte brašno, kakao prah i 50 g šećera. Zatim ponovo prosejte, još dva puta i ostavite sa strane. Zagrejte rernu na 150°C. Dodajte vinski prašak za pecivo belanca i umutite u čvrst sneg. Dodajte preostalih 150 g šećera jednu po kašiku dok nastavljate da mutite (kao beze) dok se sve ne sjedini, sjajno i čvrsto. Umutite ekstrakt vanile. Lagano dodajte polovinu mešavine brašna u mešavinu jaja i velikom metalnom kašikom lagano mešajte dok se skoro, ali ne potpuno ne sjedini, a zatim ponovo promešajte.
Kašikom sipajte testo u (nepodmazan) kalup za torte, a zatim provucite paletar kroz smešu da biste oslobodili sve velike vazdušne džepove. Pecite u sredini rerne 35-40 minuta dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
Premažite glazurom
Čim kolač izvadite iz rerne ostavite ga da se hladi u plehu 30 minuta, a zatim prođite oštrim nožem po ivicama da biste ga izvadili. Izvadite iz kalupa da se potpuno ohladi. Kada se preliv potpuno ohladi, dodajte nekoliko kockica putera i mutite električnom mutilicom na niskoj-srednjoj brzini dok se ne sjedini. Nastavite da mutite uz postepeno dodavanje ostatka putera. Povećajte brzinu i umutite dok ne postane svetlo i pahuljasto. Kolač premažite glazurom od čokoladnog preliva i ukrasite rendanom belom čokoladom. Uživajte u čokoladnom anđeoskom kolaču.
Pročitajte kako se pravi Pita sa kremom od kafe, sočna i penasta
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem