Pita sa kremom od kafe pravi se sa keksom od čokolade, dodaje se espreso kafa i slatka pavlaka. Vrlo je sočna, kremasta i penasta, pravi desert nakon ručka. Možda ćete želeti da napravite i jednostavan rogač kolač od jeftinih sastojaka. Evo kako se pravi pita sa kremom od kafe!
Sastojci:
Za krem od kafe:
- 80 g + 2 kašike kristal šećera
- 40 g kukuruznog skroba
- 2 kašike instant espresso praha
- 1/4 kašičice soli
- 190 ml punomasnog mleka
- 60 ml slatke pavlake
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 4 velika žumanca
Za koru:
- 18-20 čokoladnog keksa
- 2 kašike šećera
- 3 kašike rastopljenog putera
Za šlag:
- 300 ml slatke pavlake
- 3 kašike instant pudinga
Recept za pitu sa kremom od kafe
Napravite krem
Za pitu sa kremom od kafe u srednjem tiganju umutite šećer, kukuruzni skrob, instant espreso prah i so, dok se ne sjedine. Polako umutite punomasno mleko, slatku pavlaku i ekstrakt vanile dok se ne sjedine. Zagrejte smesu na laganoj-srednjoj vatri, često mešajući. Dok se mešavina mleka zagreva, u maloj činiji umutite žumanca i preostale 2 kašike šećera, dok ne postanu bledi. Kada se mlečna mešavina zagreje, polako ulijte 1 šolju mlečne mešavine u mešavinu žumanca, neprestano mešajući. Zatim ponovo sipajte smesu od jaja u šerpu i sve umutite. Mešajte stalno na laganoj-srednjoj vatri dok smesa ne postane veoma gusta, oko 5-8 minuta. Kada se smesa zgusne, sklonite je sa vatre i nastavite da mutite oko 30 sekundi do 1 minut. Ako vidite grudvice, u ovom trenutku gurnite kremu kroz sitno sito. Sipajte u posudu otpornu na toplotu i prekrijte plastičnom folijom koja je pritisnuta direktno na vrh krema. Ohladite smesu 1-2 sata ili dok se potpuno ne ohladi.
Napravite patišpanj
Dok se krem hladi, napravite patišpanj. Zagrejte rernu na 350 stepeni i izvucite tanjir za pitu. Upotrebite mašinu za hranu da sameljete keks i šećer u sitne mrvice. Umešajte otopljeni puter dok se dobro ne rasporedi po mrvicama, a smesa ne dobije izgled mokrog peska. Sipajte smesu u pleh za pitu i lagano utisnite u pleh okolo i uz bočne strane koristeći ravno dno čaše ili šolje za merenje. Pecite patišpanj 5-8 minuta, ili dok ne bude suva i čvrsta na dodir. Pustite da se patišpanj potpuno ohladi pre nego što nastavite.
Napravite šlag
U velikoj posudi umutite slatku pavlaku dok se ne formiraju mekani vrhovi. Zatim dodajte mešavinu instant pudinga od vanile i umutite kremu dok se ne stvore čvrsti vrhovi. Postepeno umešajte šlag u ohlađeni krem od kafe dok se potpuno ne sjedine. Ravnomerno rasporedite fil u pripremljenu koru za pitu. Prelijte pitu preostalim šlagom, a po želji dodajte čokoladne strugotine. Uživajte u piti sa kremom od kafe!
Pročitajte kako se pravi osvežavajući kolač sa čizkejk filom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem