Lagani kolači sa osvežavajućim filom i voćem su uvek dobro rešenje kada vam dođu gosti ili kada vam se jede nešto slatko. Ako želite da isprobate nešto malo drugačije, ali da se jednostavno sprema, onda je ovo pravi recept za vas. Napravite osvežavajući kolač sa mekanim biskvitom, čizkejk filom, pa preko prelijte glazuru i poređajte voće. Oduševićete se.
Sastojci:
- Za biskvit:
- 100 g šećera
- 2 jajeta
- 100 ml mleka
- 60 ml ulja
- prstohvat soli
- 8 g vanilin šećera
- kora limuna
- 150 g brašna
- 8 g praška za pecivo
- 2 kašike soka od limuna
- Za fil:
- 300 ml slatke pavlake
- 2 kašike rikota sira
- 100 ml mleka
- Za glaazuru:
- 120 g šećera
- 1 kašičica kukuruznog skroba
- 1 kašičica kakaoa
- 100 ml vode
- voće
Recept za osvežavajući kolač sa čizkejk filom:
Napravite biskvit
Umutite jaja, šećer i vanilin šećer, pa sipajte mleko i ulje: Sve dobro sjedinite mikserom, pa dodajte prosejano brašno, prašak za pecivo i so. Opet umutite i sipajte sok od limuna i koru limuna. Promešajte. Sipajte u nauljenu i brašnom posut kalup ili u kalup obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta.
Napravite fil
Umutite slatku pavlaku, pa dodajte rikota sir i sve dobro sjedinite mikserom. Gotovo biskvit premažite mlekom, pa onda i filom. Stavite u frižider dok napravite glazuru.
Napravite glazuru
U posudi pomešajte šećer, skrob, kakao i sipajte vodu. Sve dobro promešajte da nema grudvica, pa dobijenu smesu sipajte u tiganj. Kuvajte dok se šećer ne karamelizuje i smesa ne postane malo gušća. Sipajte preko fila. Ukrasite voćem po želji.
Pročitajte i ovo: Ruske kape sa malinama
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem