Francuski čokoladni krem sa kafom je francuski desert koji datira iz 17. veka. Prvobitno se krem pekao u kitnjastim porcelanskim šoljama, ali danas obično peče u tepsijama za mafine. Ovaj dekadentni desert se servira ohlađen, izvađen iz posude u kojoj je pečen. Šlag se takođe obično služi na vrhu. Možda ćete želeti da napravite i krem dan i noć, domaću poslasticu koja se brzo pravi. Evo kako da napravite francuski čokoladni krem sa kafom!
Sastojci:
- 453 g slatke pavlake za šlag
- 1 kašičica espreso praha
- 120 g crne čokolade, sitno iseckane
- 4 velika žumanca
- 2 kašike kristal šećera
- prstohvat soli
- Šlag, za serviranje
Recept za pečeni čokoladni krem
Zagrejte rernu
Za francuski čokoladni krem sa kafom postavite žicu u rerni za pečenje u sredinu rerne i zagrejte na 160 C. Pripremite modlu za pečenje mafina, premažite puterom. Stavite finu mrežastu cediljku preko staklene merne čaše koja može da primi najmanje 3 šolje tečnosti i ostavite je po strani. Umutite gustu slatku pavlaku sa espreso prahom u srednjem loncu na srednjoj vatri i kuvajte na laganoj vatri, povremeno mešajući, oko 10 minuta. Kada proključa, skinite šerpu sa vatre i dodajte seckanu čokoladu. Ostavite čokoladu da odstoji jedan minut, a zatim umutite dok se čokolada ne istopi, ne postane glatka i potpuno umućena.
Umutite krem
Umutite žumanca, šećer i so u srednjoj posudi dok se ne sjedine. Dok mutite, sipajte mešavinu vruće čokolade i slatke pavlake u smesu žumanaca. Nastavite da mutite i dodajte mešavinu vruće čokolade i pavlake dok se ne sjedine sa jajima. Sipajte smesu od jaja nazad u šerpu sa preostalom mešavinom čokolade i pavlake i umutite da se sjedine. Sipajte kremu kroz cediljku u mericu, da biste uklonili sve grudvice koje su se mogle formirati. Napunite kalup kremom, ostavljajući malo prostora pri vrhu.
Pecite i servirajte
Stavite kalup za mafine u rernu. Pecite dok se ivice ne stegnu, između 35 i 45 minuta. Izvadite kalup iz rerne i ostavite da se ohladi na rešetki za hlađenje 30 minuta. Pokrijte kalup sa kremom aluminijumskom folijom i stavite u frižider dok se ne ohladi i ne stegne, oko 3 sata. Izvadite iz kalupa i na vrh stavite šlag za serviranje. Uživajte u francuskom čokoladnom kremu sa kafom!
Pročitajte i KAKO SE PRAVI KREM OD PISTAĆA
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem