Torta sa dve vrste čokolade i beze prelivom je pravi užitak za sve ljubitelje slatkiša, a naročito za one koji vole čokoladu. Možda ćete želeti i recept za čokoladnu tortu sa piškotama. Evo kako se pravi beze torta sa dve vrste čokolade i kakaom.
Sastojci:
- 150 g neslanog putera
- 100 g mlečne čokolade
- 100 g crne čokolade
- 6 srednjih jaja, 4 odvojena
- 100 g svetlo braon šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 100 g mlevenih badema
- ¼ kašičice morske soli
- ½ kašičice praška za pecivo
- 230 g žutog šećera
- 40 g kakao praha, plus dodatak za posipanje
- 30 g kukuruznog brašna
- 1 kašičica belog sirćeta
Recept za torta sa dve vrste čokolade i beze prelivom
Zagrejte rernu
Za beze tortu sa dve vrste čokolade i kakaom zagrejte rernu na 170°C. Kalup za torte obložite papirom za pečenje. Narežite puter i čokoladu i stavite u posudu otpornu na toplotu iznad tiganja sa vodom koja jedva ključa (pazeći da posuda ne dodiruje vodu). Ostavite da se istopi, promešajte nekoliko puta, pa sklonite sa ringle. Ostavite sa strane da se malo ohladi. U veću činiju stavite 2 cela jajeta, 4 žumanca (belanca sačuvajte za malo kasnije), smeđi šećer i vanilu. Miksirajte 4-5 minuta na srednjoj brzini dok smesa ne postane svetla i gusta. Pažljivo sipajte čokoladnu mešavinu na jednu ivicu posude, a zatim promešajte.
Pecite patišpanj
Ubacite mlevene bademe, so i prašak za pecivo. Izmešajte lagano. Kada se sve izmeša, istresite u pripremljeni kalup za torte. Pecite 28-30 minuta. Nakon 30 minuta proverite patišpanj čačkalicom - ako čačkalica izađe sa samo nekoliko mrvica, spremna je. Ostavite da se ohladi u plehu oko 15 minuta. U međuvremenu povećajte temperaturu rerne na 190°C i napravite preliv beze za tortu. Stavite rezervisana belanca u veoma čistu posudu otpornu na toplotu koja će biti na tiganju sa vodom i dodajte šećer. Promešajte, a zatim stavite preko tiganja sa vodom koja jedva ključa (bez da posuda dodiruje vodu). Povremeno mešajte dok se sav šećer ne rastvori. Ovo može potrajati 5-7 minuta.
Pecite beze
Kada je beze spreman, sklonite ga sa vatre. Izmiksirajte na srednjoj brzini 3-5 minuta. Povećajte brzinu i mutite još 5-7 minuta, dok beze ne postane belo, sjajno i ima čvrste vrhove. Prosejte kakao prah na vrh, a zatim lagano umešajte zajedno sa brašnom i sirćetom. Ovu smesu prelijte preko malo ohlađenog patišpanja, pa pecite 18-20 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se hladi u kalupu 15-20 minuta. Kada se ohladi, pažljivo izvadite tortu iz kalupa. Pospite sa još malo kakao praha. Uživajte u torti sa dve vrste čokolade i beze prelivom!
Pročitajte kako se pravi Taraba - najlakša čokoladna torta sa višnjama koja se ne peče
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem