Oblande su starinski kolač koji se obično pravi sa čokoladom ili orasima. Kako dolazi lepo vreme, ljudi žele kolače koji će ih osvežiti i koje mogu lako da naprave. Donosimo vam recept za oblande sa belim i voćnim filom koje može da napravi i početnik u kuhinji. Ovako pripremljene oblande možete da napravite sa voćem po želji.
Sastojci:
- 300 g jagoda
- 70 g šećera
- 1 kašičica pektina
- 1 kašičica soka od limuna
- 2 oblande
- 350 ml slatke pavlake
- 120 g kondenzovanog mleka (može i šećer u prahu)
Recept za ledene oblande sa voćem:
Napravite fil od jagoda
U šerpu stavite jagode, dodajte šećer i pektin. Kuvajte uz mešanje, dok voće ne pusti sok, pa sipajte sok od limuna. Kada tečnost krene da vri, kuvajte još minut, pa sipajte u neku posudu i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi.
Napravite beli fil
Umutite slatku pavlaku, pa dodajte kondenzovano mleko i nastavite da mutite dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Kondenzovano mleko možete da zamenite sa 100 g šećera u prahu.
Napravite oblande
Isecite oblande po širini na pola, pa stavite jednu polovinu oblande na tacnu i preko stavite obruč. Premažite pola belog fila, a onda stavite oblandu, pa premažite fil od jagoda i preostali beli fil. Preko stavite još jednu oblandu i ostavite kolač u zamrzivačnu tri sata da se dobro stegne.
Pročitajte i ovo: Posne grilijaš oblande
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus