Lagani biskvit, sočne višnje, kremasti fil od sira i šlaga i osvežavajuća voćna glazura čine ovu tortu pravom letnjom poslasticom. Osim što prelepo izgleda, torta sa višnjama ima savršenu ravnotežu slatkog i kiselkastog ukusa. Idealna je za svečanosti, porodična okupljanja ili kao lagani dezert nakon ručka.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: Desert
Porcije: 12–16 parčića
Vreme pripreme: 25 minuta
Vreme pečenja/kuvanja: 35 minuta
Ukupno vreme: oko 1 sat + hlađenje
Težina: Srednje zahtevno
Sastojci:
Biskvit:
- 170 g putera
- prstohvat soli
- 1 kašičica vanilin šećera
- 150 g šećera
- 3 jajeta
- 200 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 3 kašike kakaoa
- 3 kašike mleka
- 300 g višanja (bez koštica)
Fil (šlag)
- 400 g krem sira
- 2 kašike šećera u prahu
- 1 kašičica vanilin šećera
- 250 g slatke pavlake za šlag
Glazura
- 250 ml soka od višanja (nezaslađen)
- 2 kašike šećera
- 2 kašike kukuruznog skroba
Priprema:
Biskvit
Umutite puter sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli dok ne postane penast. Dodajte jaja jedno po jedno, uz stalno mućenje. Umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Podelite smesu na dva dela – u jedan deo dodajte kakao i mleko. U podmazan i pobrašnjen kalup sipajte svetlu smesu, preko rasporedite višnje, pa kašikom nanesite tamnu smesu u talasima. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta. Ostavite da se ohladi.
Fil
Umutite krem sir sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte umućenu slatku pavlaku i sve sjedinite u gladak krem. Namažite fil preko ohlađenog biskvita.
Glazura
Pomešajte sok od višanja, šećer i skrob. Kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne u glazuru. Prelijte preko fila i poravnajte. Ostavite u frižideru najmanje 2–3 sata da se stegne.
Prijatno!
Bonus video
