PRESEK KAO IZ POSLASTIČARNICE: Torta sa prhkim testom, mileramom i šumskim voćem - brza i jednostavna priprema

Mileram torta kao iz najbolje poslastičarnice.

Shutterstock

Osvežavajuća i kremasta poslastica koja neodoljivo podseća na čizkejk samo što se ovde u osnovi ne nalazi keks nego prhko testo. Fil je od pudinga sa mileramom, a odozgo ide šumsko voće sa želatinom. Uživajte u fantastičnom preseku ove torte koja izgleda kao da je iz poslastičarnice.

Sastojci:

Testo:

  • 250 glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • 70 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g maslaca sobne temperature
  • 1 jaje, razmućeno
  • 2 kašike kisele pavlake

Fil:

  • 500 ml mleka
  • 2 kesice praška za puding od vanile
  • 150 g šećera
  • 800 g milerama

Preliv:

  • 500 g šumskog voća
  • 1 želatin

Priprema:

U jednu posudu pomešajte brašno i prašak za pecivo. Dodajte ostale sastojke i zamesite tijesto. Mesite nekoliko minuta dok ne dobijete glatko i elastično testo. Testo oblikujte u disk i umotajte u plastičnu foliju. Ostavite ga u frižideru 30 minuta. Kalup premažite maslacem i pospite brašnom. Zagrejte rernu na 170 stepeni. Izvadite testo iz frižidera i razvaljajte ga u krug debljine oko 1 cm. Prebacite ga u kalup i rukama utisnite u dno i ivice kalupa.

Sipajte 400 ml mleka u šerpu i zagrijte. A u ostatak mleka izmešajte puding sa šećerom.Preko pudinga sipajte zagrejano mleko, promešajte pa vratite u šerpu i zagrejte dok se ne zgusne. U još vruć puding umešajte mileram. Dobro promešajte pazeći da ne ostanu grudvice.

Izlijte fil u kalup s testom i na fil poslažite voće. Tortu stavite u zagrejanu rernu i pecite 70 minuta. Pečenu tortu ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Pripremite želatin prema upustvu sa kesice. Prelijte ga preko voća, pa tortu stavite u frižider da se potpuno ohladi.