NAJPOZNATIJA RUSKA TORTA OD MEDA: Dodajte mrvicu cimeta i oraščića, kuća će vam mirisati lepše od poslastičarnice!

Detaljan recept za tortu sa korama od meda, poznati specijalitet ruske kuhinje.

YouTube/Screenshot/Food Wishes

Glavna zvezda ruske svečane trpeze - torta sa korama od meda! Šest mekih biskvita sa raskošnim filom od griza i neizostavna čokolada, kombinacija je koja ne može da omane. Ako još uvek niste odabrali jelovnik za prazničnu trpezu, ova torta će biti pun pogodak!

A evo šta vam je potrebno...

Kore:

  • 1 jaje
  • 150 g šećera
  • 3 kašike mleka
  • 2 kašike meda
  • 1 kašika masti
  • 300-350 g brašna
  • kašičica sode bikarbone
  • malo cimeta
  • malo narendanog muskatnog orašćića

 Fil:

  • 1 l mleka
  • 250 g šećera
  • 10 kašika griza
  • 250 g margarina

Glazura:

  • 100 g čokolade
  • 2 kašike ulja

Priprema:

Testo: Jaja, šećer, med, mast, mleko, sodu bikarbonu, cimet i muskatni oraščić pomešati i kuvati na laganoj vatri uz neprestano mešanje, dok ne provri. Ostaviti da se potpuno ohladi. Dodati brašno i umesiti testo. Testo podeliti na 6 delova i svaki tanko razvaljati na masnom papiru. Iseći 6 krugova iste veličine, a od viška testa napraviti sedmi krug, tj. koru. Po dve kore stavljati na obrnutu stranu tepsije i, zajedno s papirom, peći u zagrejanoj rerni, na 170°C oko 4 minuta (ne smeju da potamne). Vruće kore s papirom slagati jednu na drugu i pritisnuti ih težim predmetom.

Fil:

Skuvati mleko sa šećerom, pa dodati griz. Kuvati uz neprestano mešanje dok se smesa ne zgusne. Ostaviti da se ohladi. Dodati margarin i dobro umutiti mikserom. Nafilovati kore i celu tortu premazati ostatkom fila. Ostaviti tortu da odstoji nekoliko sati, da kore omekšaju. Rastopiti čokoladu sa uljem i glazirati tortu.

Izvor: Stvar ukusa