Original ruska torta koja je osvojila domaćice: Napravite Medovik i svekrva će vam pozavideti

Medovik je tradicionalna ruska torta raskošnog izleda, koja nije jednostavna za pripremu, ali nećete zažaliti.

Shutterstock

Sastojci:

Za prženi med:

  • 100 ml meda
  • 3 kašike hladne vode

Za patišpanj:

  • 130 g šećera
  • 14 kašika putera, isečenog na kriške
  • 100 ml meda
  • 2 ½ kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • ¾ kašičice soli
  • 6 velikih hladnih jaja
  • 470 g višenamenskog brašna

Za fil:

  • 500 g hladnog šlaga
  • 95 ml pavlake

Recept za originalni ruski kolač Medovik:

Za ovu tortu zagrejte rernu na 190 stepeni C. Pleh obložite silikonskom prostirkom za pečenje. Jednu činiju stavite u frižider, biće vam potrebna kasnije. Sipajte 100 ml meda u duboku šerpu na srednjoj vatri. Kuvajte ga dok ne dobije tamniju nijansu i aromu nalik na karamelu, oko 10 minuta. Isključite toplotu i umutite u hladnu vodu. Stavite veliku metalnu posudu na najnižu temperaturu na šporetu. Dodajte šećer, puter, 100 ml meda i 30 ml prženog meda. Ostavite da odstoji dok se puter ne otopi, 5 do 7 minuta. Preostali prženi med stavite na stranu za glazuru.

U međuvremenu, pomešajte sodu bikarbonu, cimet i so u maloj posudi. Umutite mešavinu putera i ostavite da odstoji dok se ne zagreje na dodir. Umutite jaja. Držite smesu na laganoj vatri dok se ponovo ne zagreje, a zatim umešajte mešavinu sode bikarbone. Skinite sa vatre. Prosejte brašno u 2 ili 3 dodavanja, dobro mešajući nakon svakog, dok testo ne počne lako da se razmazuje.

Prebacite oko 65 g testa na pripremljeni lim za pečenje. Raširite u krug od oko 20 cm koristeći ofset lopaticu. Protresite i tapkajte po tiganju da biste izbacili mehuriće vazduha. Pecite u zagrejanoj rerni dok ne porumeni, 6 do 7 minuta. Uklonite oblogu iz kalupa i ostavite da se da se patišpanj hladi 6 do 7 minuta. Prebacite ga na papir za pečenje. Ponavljajte ovaj postupak dok ne dobijete 8 slojeva patišpanja, ostavljajući svaki da se ohladi na posebnom papiru za pečenje.

Isecite ivice patišpanja, kako biste bili sigurni da su iste veličine. Preostale komadiće koje ste isekli rasporedite na obložen pleh. Pecite u zagrejanoj rerni dok se ne osuše, oko 10 minuta. Izvadite iz rerne i isecite na male komade. Vratite ostatke u rernu i pecite dok ne porumene, još 7 do 10 minuta. Pustite da se potpuno ohlade, 15 do 20 minuta. Prebacite u vreću koja može da se zatvori i istucite oklagijom u prilično sitne mrvice. Ostavite sa strane.

Izvadite činiju iz frižidera i umutite šlag. Dodajte pavlaku i preostali prženi med, pa nastavite da mutite dok smesa ne postane čvrsta. Stavite sloj patišpanja na okrugli papir za pečenje na pleh ili tanjir za serviranje. Odozgo ravnomerno rasporedite fil koji ste napravili, skoro do ivice. Ponovite sa slojevima kolača i filom, pritiskajući slojeve glatkom stranom nadole. Postavite poslednji sloj patišpanja glatkom stranom nagore. Premažite površinu i ivice torte pa prekrijte mrvicama patišpanja. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite u frižideru najmanje 8 sati ili preko noći. Isecite i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i tortu princes krofna vazdušastu i laganu.

Pročitajte i kako da napravite voćnu tortu bolju od svake koju ste probali

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Grčka torta od jogurta i kora  Instagram/177milkstreet

StvarUkusa