Medena torta je ruski klasik i bez nje ne može da se zamisli nijedna proslava. Pomoću ovog jednostavnog recepta napravićete je zaista lako, a biće zvezda svake svečane trpeze i kod nas. Mekani biskvit koji se pravi sa medom i premazuje osvežavajućim filom od limuna je dobitna kombinacija, a ukus je očaravajući.
Sastojci:
5 jaja
280 g brašna
1,5 kašika ulja
2 kašičice praška za pecivo
200 g meda
150 g šećera
Za fil:
1 l mleka
80 g kukuruznog skroba
4 žumanceta
160 g šećera
2 mala ili 1 veliki limun
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte med, ulje, prosejano brašno sa praškom za pecivo. Sve sastojke sjedinite mikserom. Sipajte u kalup prečnika 24 cm koji ste obložili pek papirom. Pecite na 180°C oko 40 minuta. U šerpi pomešajte šećer, žumanca, skrob i sipajte malo mleka. Dobro sjedinite da nema grudvica, pa sipajte ostatak mleka. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte fil u neku posudu, dodajte rendanu koru limuna i limunov sok, pa promešajte. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Na biskvitu isecite sam vrh i ustitnite, njime ćete kasnije ukrasiti tortu. Zatim ga presecite na pola, pa nafilujte jedan biskvite, prekolpite drugim i opet nafilujte. Premažite i celu tortu filom, pa onim usitnjenim biskvitom ukrasite tortu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus