Kada pomislite na detinjstvo i slatkiše, sigurni smo da većini vas prvo na pamet mekane i vazdušaste bakine krofne posute šećerom u prahu ili jednostavno premazane domaćim džemom. Ovo je malo moderniji recept za krofne punjene slatkom pavlakom i posute čokoladnim mrvicama. Priprema je vrlo jednostavna, samo je potrebno strpljenje da sačekate da testo dobro naraste. Nećete moći da odolite ovim punjenim krofnama i smazaćete ih očas posla.
Sastojci:
400 g brašna
10 g kvasca
60 ml tople vode
8 g vanilin šećera
1 jaje
30 g šećera
5 g soli
100 ml toplog mleka + 1 kašika mleka
50 g putera
500 ml slatke pavlake
čokoladne mrvice
1 belance
Priprema:
Dodajte brašno u veliku posudu i napravite udubljenje u sredini. U brašno izmrvite sveži kvasac, dodajte toplo mleko i vodu, šećer, vanilin šećer, so i jaje. Sve dobro sjedinite, dodajući postepeno brašno sa ivica posude. Testto dobro obradite rukama. Kada testo postane elastično, dodajte omekšali puter i mesite dok se sav puter ne sjedini. Testo pokrijte prijanjajućom folijom i ostavite da naraste oko sat vremena. Pospite radnu površinu sa malo brašna, pa testo razvucite u krug debljine oko 1,5 cm. Izvadite krofne uz pomoć kalupa ili čaše. Izdubite i sredinu koristeći čašicu od rakije, tako da dobijete oblik prstena. Stavite krofne na pleh za pečenje prekriven pek papirom i ostavite još 30 minuta da odstoje. Premažite krofne belancetom, pa lagano utisnite čokoladne mrvice. Pecite na 180 stepeni 20 minuta. Kada se krofne ohlade, presecite ih na pola, pa u sredinu dodajte umućenu slatku pavlaku, i po želji ih pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem