Krofne su postale popularne u Evropi u XV veku i pogtovo u Engleskoj, Nemačkoj i Holandiji. U Nemačkoj je u tom periodu bilo teško doći do šećera, tako da su se krofne jele u slanoj verziji, sa mesom ili pečurkama. Holandski doseljenici kasnije su doneli ovu poslasticu u Ameriku. Krofne nisu nastale u Evorpi, nego su se jele i decenijama pre, još u antičkoj Grčkoj i Rimu, ali su najveću popularnost doživele u Americi. Postoje slane i slatke verzije, s tim što su druge popularnije, a najrazličitija punjenja i glazure ih čine neodoljivim.
Sastojci:
250 g brašna
15 g mleka u prahu
35 g šećera
1 kašičica suvog kvasca
1/2 kašičice soli
30 g putera
1 žumance
150 ml hladne vode
Priprema:
Pomešajte brašno, šećer, kvasac i so. Dodajte puter sobne temeprature i mleko u prahu. U činiju stavite žumance i prelijte ledenom vodom, pa dodajte u testo. Dobro umesite testo, a možete i da umutite ako vam je lakše. Podelite testo na 12 komada i oblikujte loptice. Malo ih pospite brašnom i pokrijte, pa ostavite da odstoje nekih 40 minuta. Skinite krpu 10 minuta pre nego što istekne vreme i tako ih ostavite da nadođu. Pržite u dobro zagrejanom ulju. Kada se ohlade napunite ih filom po želji, mi predlažemo čokoladu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus