Kolbri torta puna meda, mlečnih proizvoda i voća ukrašava se jestivim cvećem, pa zaista deluje kao medonosni i aromatični mamac za kolibrije. Ako volite banane, možda ćete želeti da napravite i tiramisu sa bananom. Evo kako se pravi Kolibri torta.
Sastojci:
- 225 ml ulja
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 300 g šećera
- 1 kašičica cimeta
- 2 mahune kardamona, sitno izmrvljene semenke
- 1 muskatni oraščić, za rendanje
- 2 veoma zrele banane, zgnječene
- 3 srednja jajeta, umućena
- 150 g komadića ananasa iz konzerve, oceđenih i iseckanih
- 80 g oraha, sitno iseckanih
Za fil
- 200 g punomasnog mekog sira
- 150 g omekšanog, neslanog putera
- 80 g meda
- 80 g šećera u prahu
- 1 velika pomorandža, sa korom
- jestivo cveće i kolutići sušenog ananasa, za ukrašavanje (opciono)
Recept za Kolibri tortu
Zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 180C. Nauljite dva kalupa za torte sa dnom koje se odvaja i obložite dno svakog kalupa sa papirom za pečenje.
Pomešajte suvu i mokru smesu
Prosejte brašno u veliku posudu za mešanje i dodajte 1/2 kašičice soli i prašak za pecivo. Promešajte šećer, cimet, kardamon i dobro naribajte muskatni oraščić. U posebnoj posudi umutite zgnječene banane sa jajima i uljem, dok se dobro ne sjedine. Napravite udubljenje u sredini suvih sastojaka i dodajte mokru smesu. Preklopite sve dok se ne sjedini, a zatim promešajte ananas i orahe. Sipajte smesu u kalupe i pecite u sredini rerne 35-45 minuta. Ostavite da se ohladi u kalupima oko 10 minuta pre nego što patišpanj prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
Napravite smesu za fil
U međuvremenu stavite meki sir, omekšali puter, med i šećer u posudu za mešanje i umutite dok se ne sjedine. Pokušajte da ne pretučete smešu ili će postati previše mekana i tečna. Ohladite 30 minuta u frižideru pre upotrebe.
Filujte i servirajte
Stavite jedan patišpanj na tanjir za serviranje i premažite polovinom fila. Poklopite drugim patišpanjem i premažite preostalim filom. Završite strugotinama kore pomorandže, jestivim cvetovima i sušenim kolutima ananasa, ako želite. Uživajte.
Pročitajte kako se pravi torta od banane i keksa
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem