Palačinka torta sa pistaćima

Palačinka torta sa pistaćima je savršena kombinacija jednostavnog domaćeg deserta i svečanog ukusa koji oduševljava na prvi zalogaj.
Palačinka torta sa pistaćima Foto: Printscreen/Youtube/Über Desserts

Sastojci:

Za palačinke:

  • 400 g brašna
  • 5 jaja
  • 1 l mleka
  • 100 g mlevenih pistaća
  • 70 g šećera
  • ½ kašičice soli

Za kremu:

  • 250 ml slatke pavlake 
  • 100 g šećera u prahu
  • 500 g maskarpone sira
  • 50 g pistaća (za pastu, kao dodatni sloj)

Priprema:

Neobična, elegantna i potpuno neodoljiva – ova torta od palačinki i pistać krema prava je poslastica za posebne prilike, ali i kad jednostavno želite da impresionirate sebe (ili goste).

Umutite jaja sa mlekom, dodajte šećer, so i brašno. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu, zatim umešajte mlevene pistaće. Ispecite tanke palačinke na umerenoj vatri i ostavite ih da se ohlade.

Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsta. Dodajte maskarpone i pažljivo sjedinite. Odvojite deo krema i umešajte pastu od usitnjenih pistaća (blendovanih sa malo vode ili pavlake) da dobijete sloj sa izraženijim ukusom sa kojim ćete preliti tortu po vrhu.

Na tanjir stavite palačinku, premažite kremom, pa nastavite dok ne potrošite sav materijal. Završite slojem krema i gustim slojem krema od pistaća, koji ste prethodno odvojili i napravili. Pospite seckanim pistaćima po vrhu. Ostavite tortu u frižideru najmanje 3–4 sata (ili preko noći) da se lepo stegne.

Bonus video