Recept za snikers tortu sa orasima i kikirikijem: Slojevita je, bogata i prosto neodoljiva

Otkrijte kako da napravite slojevitu, bogatu i prosto neodoljivu snikers tortu sa orasima i kikirikijem.
Foto: Shutterstock

Snikers torta je jedan od onih deserata koji se pamte po raskošnim slojevima i punom ukusu. Kombinacija orašastih korica, dva bogata fila, kikirikija i čokolade daje tortu koja je istovremeno jaka i kremasta.

Idealna je za posebne prilike i porodična okupljanja. Iako deluje raskošno, priprema je jasna i pregledna, a rezultat je torta koja se rado pravi iznova.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: torta

Porcije/Količina: 12–14 parčadi

Vreme pripreme: oko 60 minuta

Vreme pečenja/hlađenja: pečenje 40 minuta, hlađenje minimum 4 sata

Ukupno vreme pripreme: oko 5 sati

Težina: srednje zahtevno

Sastojci:

  • Za 2 kore:

  • 10 belanaca
  • 300 g šećera
  • 300 g mlevenih oraha
  • 4 pune kašike brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • Prvi fil

  • 250 g šećera
  • 250 ml mleka
  • 1 kesica pudinga sa ukusom karamele
  • 250 g neslanog mlevenog kikirikija
  • 250 g margarina
  • Drugi fil

  • 10 žumanaca
  • 200 g šećera
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 250 g margarina
  • Glazura

  • 100 g čokolade
  • 4 kašike ulja

Priprema:

1. korak: Pečenje kora

Umutite 5 belanaca u čvrst sneg, pa postepeno dodajte 150 g šećera. Kada masa postane sjajna, lagano umešajte 150 g mlevenih oraha, 2 kašike brašna i pola kesice praška za pecivo. Izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta.
Na isti način pripremite i drugu koru. Ostavite da se potpuno ohlade.

Dodatni saveti:

- Kikiriki možete samleti sitnije ili ostaviti krupnije za izraženiju teksturu.

- Umesto margarina može se koristiti maslac, za puniji ukus.

- Tortu secite zagrejanim nožem.

 2. korak: Prvi fil

Razmutite puding u 100 ml mleka, dok ostatak zagrevate u šerpi sa šećerom, kada se zagreje dodajte razmućen puding i kuvajte na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre, dodajte margarin i mleveni kikiriki i mešajte dok se sve lepo ne sjedini. Ostavite da se prohladi.

3. korak: Drugi fil

Umutite žumanca sa šećerom i kuvajte na pari dok se masa ne zgusne. Dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Kada se fil prohladi, umešajte omekšali margarin i umutite u glatku kremu.

4. korak: Slaganje torte

Na tacnu stavite prvu koru, premažite je polovinom prve kreme, zatim celom drugom kremom. Preko toga rasporedite preostalu prvu kremu i poklopite drugom korom.

5. korak: Glazura

Na laganoj vatri otopite čokoladu i ulje, pa toplom glazurom prelijte tortu. Ostavite tortu u frižideru da se dobro stegne, najmanje 4 sata, idealno preko noći.

Bacite pogled i na naš starinski recept za panj tortu, neodoljivi, praznični klasik pun čokolade i oraha.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.