Sezona slava i porodičnih okupljanja je u punom jeku, a domaćice ovih dana traže provereni recept za tortu koja će zasijati na svečanoj trpezi.

Ako želite desert koji izgleda raskošno, priprema se jednostavno i oduševljava svakog gosta - ova karamel torta je pun pogodak. Bogata, kremasta, sočna i savršena uz kaficu posle slavskog ručka.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća, svečana

Tip jela: torta / svečani dezert

Porcije/Količina: 12–16 parčadi

Vreme pripreme: 30 minuta

Vreme kuvanja/pečenja: 35–40 minuta

Ukupno vreme pripreme: oko 1 h i 15 min (plus hlađenje)

Težina: srednje zahtevno

Sastojci:

  • Kora:

  • 11 belanaca
  • 11 kašika šećera
  • 3 kašike prezli
  • 200 g mlevenih oraha
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • Karamel premaz

  • 200 g bombona lešnik karamela
  • 2 kašike mleka (po potrebi dodajte još)
  • Fil:

  • 11 žumanaca
  • 11 kašika šećera
  • 3 kašike gustina
  • 2 dl mleka
  • 200 g tamne čokolade
  • 250 g margarina ili putera

Priprema:

1. korak: Priprema kore

Belanca umutite u čvrst sneg, pa dodajte šećer i nastavite da mutite dok masa ne postane sjajna. Lagano umešajte prezle, mlevene orahe, vanilin šećer i prašak za pecivo. Smesu izlijte u veću tepsiju obloženu papirom za pečenje i ispecite. Kada se potpuno ohladi, pažljivo je presepite na dva jednaka dela.

Za još bolji miris i ukus:

U fil dodajte kašičicu ekstrakta vanile ili kašiku likera od lešnika - torta će dobiti posebnu aromu koja savršeno pristaje prazničnoj trpezi.

2. korak: Priprema preliva od karamele

Karamele otopite lagano u mleku. Po potrebi dodajte još malo mleka, samo da biste dobili gustu, glatku glazuru. Vruć karamel prelijte preko biskvita.

3. korak: Priprema fila

Žumanca umutite sa šećerom, dodajte gustin, pa kuvajte u vrelom mleku na pari ili na sasvim blagoj vatri. Dodajte čokoladu i kuvajte dok se masa ne zgusne. Ohladite, zatim umešajte penasto umućen margarin ili puter.

4. korak: Slaganje torte

Na prvi biskvit premazan karamelom stavite polovinu fila. Prekrijte drugim biskvitom, takođe premazanim karamelom, pa nanesite ostatak fila.

5. korak: Dekorisanje

Tortu odozgo pospite mlevenim orasima ili ukrasite po svom izboru.

Ukoliko vam treba ideja i za posnu poslasticu, bacite pogled na naš najlakši recept za posnu plazma tortu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.