Novogodišnji ferero roše čizkejk: Idealan za sve koji žele da naprave nešto upečatljivo, ali brzo

Isprobajte recept za ferero roše čizkejk. Idealan je za sve koji žele nešto upečatljivo, ali brzo za pripremu za Novu godinu.
Novogodišnji ferero roše čizkejk Foto: Shutterstock

Nova godina je savršena prilika da za trpezom zablistaju deserti koji očaravaju izgledom i ukusom, a ovaj ferero roše čizkejk je upravo takav.

Spoj čokoladnog krema, hrskavih lešnika i mekanog fila od krem sira čini ga neodoljivim na prvi zalogaj, dok podloga od mlevenog keksa i kakaoa daje čokoladnu osnovu koja se topi u ustima.

Ovaj čizkejk je i vizuelni spektakl: prelepo se seče, a dekoracija od čokoladnog ganaša, ferero kuglica i krupno seckanih lešnika dodatno doprinosi prazničnom izgledu.

Brzo i lako se priprema, što ga čini idealnim izborom i za one koji žele da naprave efektan desert, a nemaju previše vremena za komplikovane poslastice.

Ako volite čokoladu i lešnike, ovaj čizkejk će vam postati omiljena poslastica koju ćete praviti ne samo za praznike, već i za svaku posebnu priliku.

Osnovne informacije

Kuhinja: internacionalna

Tip jela: torta/desert

Porcije/količina: 10-12

Vreme pripreme: 25 minuta

Vreme hlađenja: 10 sati (preko noći)

Ukupno vreme pripreme: oko 10 sati i 25 minuta

Težina: srednje zahtevna

Sastojci:

  • Za podlogu:

  • 350 g mlevenog čokoladnog keksa
  • 125 g putera, istopljenog i prohlađenog
  • 2 kašike kakaa
  • Za fil:

  • 350 g slatke pavlake
  • 100 g šećera u prahu
  • 400 g krem sira
  • 300 g čokoladnog lešnik krema
  • 100 g mlevenih napolitanki od lešnika
  • 100 g lešnika (polovina sitno iseckanih, polovina samlevenih)
  • 1 kesica želatina
  • 5 kašika vode za želatin
  • Za dekoraciju:

  • 100 g čokolade
  • 150 ml slatke pavlake
  • ferero kuglice
  • seckani lešnici

Priprema:

1. korak: Priprema podloge

U mleveni keks, dodajte istopljenputer i kakao. Na pola mešanja sastružite kašikom smesu sa zidova posude i miksajte dok se sve ne poveže. Smesu utapkajte u kalup prečnika 20 cm i poravnajte. Ostavite u frižideru da se stegne.

2. korak: Pravljenje fila

Umutite slatku pavlaku, postepeno dodajte šećer u prahu. Dodajte krem sir i mutite dok smesa ne postane glatka. Dodajte krem, napolitanke i lešnike i sve dobro promešajte.

Savet za sečenje torte:

Čizkejk se najbolje seče oštrim nožem umočenim u toplu vodu kako biste dobili uredne kriške.

 3. korak: Priprema želatina

Želatin potopite u dve kašike hladne vode 5-10 minuta da nabubri. Stavite u šerpicu sa tri kašike vode, mešajući na tihoj vatri dok se potpuno ne istopi. Sipajte dve, tri kašike fila u želatin, dobro promešajte, a zatim vratite celu smesu u fil i umutite.

4. korak: Slaganje

Fil sipajte preko podloge od keksa i poravnajte. Ostavite čizkejk u frižideru preko noći da se stegne.

5. korak: Dekoracija

Pre nego što otvorite kalup, prođite nožem oko čizkejka da ga odvojite od ivica. Ukrasite čokoladnim ganašom (100 g čokolade istopljene sa 50 ml slatke pavlake), imućenom slatkom pavlakom i iseckanim lešnicima.

Ukoliko vam treba još ideja za novogodišnje poslastice, pogledajte recept za jafa tortu za sve prilike.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.