Napoleon torta za svečane prilike: Oduševiće vas ne samo bogatim ukusom, već i izgledom

Evo kako da napravite Napoleon tortu koja će vas oduševiti ne samo bogatim ukusom, već i izgledom. Savršena je za svečane prilike.
Napoleon torta za svečane prilike Foto: Shutterstock

Ako želite da na svečanoj trpezi imate tortu koja osvaja izgledom i ukusom, onda morate napraviti Napoleon tortu.

Sa tankim prhkim koricama i bogatim kremom od jaja i putera, ovaj klasik je savršena poslastica za posebne prilike, poput praznika, rođendana ili porodičnih proslava.

Priprema je malo zahtevnija i detaljna, ali rezultat je spektakularan, dobićete tortu koja se topi u ustima i ostavlja bez daha.

Osnovne informacije

Kuhinja: internacionalna

Tip jela: torta

Količina: 12 slojeva (za 10–12 osoba)

Vreme pripreme: 60 minuta + hlađenje

Vreme pečenja: 10–12 minuta po korici

Ukupno vreme pripreme: oko 2–3 sata (plus hlađenje preko noći)

Težina: srednje zahtevno

Sastojci:

  • Za testo:

  • 700 g brašna
  • 400 g hladnog putera, kockice
  • 2 jaja
  • 200 ml hladne vode
  • 1 kašika sirćeta
  • pola kašičice soli
  • Za fil:

  • 6 žumanaca
  • 40 g kukuruznog skroba
  • 720 ml mleka
  • 230 g putera
  • 175 g šećera
  • 2 kašičice ekstrakta vanile

Priprema:

1. korak: Testo

U maloj činiji umutite jaja, hladnu vodu, sirće i so. Ostavite sa strane. Mesite brašno, so i hladan puter dok ne dobijete mrvičasto testo. Prebacite u veću činiju, dodajte tečne sastojke i izmešajte dok se ne formira testo. Premesite na blago pobrašnjenoj površini dok ne postane glatko. Podelite na 10-12 jednakih kuglica, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na 1 sat.

2. korak: Fil

U velikoj činiji umutite žumanca, šećer i kukuruzni skrob dok smesa ne postane glatka. U šerpici zagrejte mleko, ali ne do vrenja. Polako dodajte toplo mleko u žumanca, muteći konstantno. Vratite smesu u šerpicu i kuvajte na niskoj temperaturi uz stalno mešanje 7-8 minuta dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre, dodajte puter i vanilu, dobro izmešajte i pokrijte plastičnom folijom da se ohladi.

3. korak: Pečenje kora

Rernu zagrejte na 190 stepeni. Svaku kuglicu testa razvucite u vrlo tanak krug na pek-papiru. Koristite kalup od 20 cm da izrežete kore. Ostatke testa ostavite na tepsiji da se ispeku zajedno sa isečenim krugovima. Viljuškom izbodite svaku koru i pecite 10–12 minuta dok ne dobiju svetlo zlatnu boju. Ostavite da se potpuno ohlade.

Savet za dekoraciju

Mrvice možete kombinovati sa iseckanom čokoladom za lepši izgled.

4. korak: Slaganje torte

Na jednu koru stavite 3 kašike fila, poklopite drugom korom i ponovite dok ne složite sve slojeve (12 slojeva). Preko torte i sa strane premažite ostatak fila.

5. korak: Dekoracija

Ostatke pečenog testa sameljite u mrvice i pospite po vrhu i stranama torte.

6. korak: Hlađenje

Tortu stavite u frižider preko noći kako bi se slojevi lepo stegli i ukusi sjedinili.

Ukoliko volite starinske torte, pogledajte naš recept za srneća leđa.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.